spot_img
26.9 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăDezvaluiriAlianța Polonia-Italia nu e pe placul UE: Dreapta naționalistă europeană se întărește

Alianța Polonia-Italia nu e pe placul UE: Dreapta naționalistă europeană se întărește

-

Vicepremierul italian Salvini îl vizitează miercuri în Polonia pe liderul PiS, Kaczynski. Pe cei doi îi unesc promisiunile sociale şi viziunea unei Europe fără refugiaţi, transmite Deutsche Welle.

Symbolbild | Referendum in Italien zur Änderung der Verfassung (picture-alliance/dpa)
- Reclama -

Întâlnirea vicepremierului şi ministrului de Interne italian Matteo Salvini cu liderul formaţiunii guvernamentale PiS din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, întăreşte alianţele de dreapta existente deja în Europa. De ani buni principalul ideolog al partidului patriotic conservator polonez „Justiţie şi Dreptate” (PiS) este un admirator declarat al premierului ungar Viktor Orban. Ambii resping primirea în ţară a unor refugiaţi şi vorbesc despre o ameninţare a valorilor tradiţionale creştine reprezentată de aceştia.Prin guvernul de coaliţie alcătuit din Lega Nord şi  Mişcarea 5 Stele, ajuns la putere în Italia în primăvara anului 2018, forţele populiste din Europa au câştigat un nou aliat. În cadrul unei întâlniri care a avut loc în august 2018 la Milano, Matteo Salvini l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban pentru noile garduri de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei Ungariei cu Serbia şi Croaţia. În ochii lui Orban, liderul formaţiunii populiste de dreapta, Lega, este un „erou şi tovarăs de drum”, fiindcă îi împiedică pe migranţi să pătrundă în Italia, traversând Marea Mediterană.

Guvernul italian a formulat teza potrivit căreia migranţii ar aduce boli în Europa. Aceeaşi afirmaţie a fost transformată deja în urmă cu patru ani într-o temă majoră de campanie de către Jaroslaw Kaczynski. În plus, premierul italian Giuseppe Conte a găsit un  limbaj comun cu omologul său ceh Andrej Babis, care promite concetăţenilor săi că nu va primi refugiaţi în ţară, „apărând astfel civilizaţia europeană”.

Împreună împotriva UE

Şi dreapta italiană are agendă socială. În campania electorală a anunţat introducerea unui venit minim garantat şi reducerea vârstei de pensionare, pe care Roma voia să le aplice cu preţul majorării datoriei publice. Abia după ce Comisia Europeană a ameninţat cu o procedură de sancţionare a deficitului, populiştii de dreapta au dat înapoi în decembrie 2018, după luni de controverse.

PiS are nevoie de succes

Din perspectivă internă sprijinul ideologic din Italia vine la momentul oportun pentru formaţiunea poloneză PiS, fiindcă aceasta are nevoie vitală de realizări. Partidul se confruntă cu dificultăţi din cauza unui scandal de corupţie la vârful autorităţii financiare supreme din Polonia. Potrivit presei, şeful Comisiei pentru Supravegherea Finanţelor (KNF), Marek Chrzanowski, a vrut să-l salveze pe un proprietar de bancă de un colaps financiar, dar pentru asta un consultant financiar indicat de el urma să încaseze o sumă de bani consistentă. Şeful KNF a demisionat, dar acesta a fost numai începutul celui mai mare scandal izbucnit de la venirea la putere a PiS.

În acest an în Polonia nu au loc doar alegerile europarlamentare, ci şi cele generale. Deşi PiS conduce în continuare în sondaje, îşi face griji tot mai mari legate de propria imagine şi încearcă să atragă şi segmente noi de electorat. De aceea şi naţionaliştii radicali, marginalizaţi până de curând, au devenit frecventabili. Guvernul a sărbătorit recent împreună cu aceştia împlinirea a 100 de ani de la proclamarea independenţei Poloniei.

Atunci când politicieni europeni cum este vicepremierul italian se deplasează la Varşovia, Jaroslaw Kaczynski are motive să se autofelicite. PiS şi partidul guvernamental ungar FIDESZ se văd deja de ani buni ca o avangardă a unei Europe a naţiunilor puternice, care trebuie să se ridice împreună împotriva „dictatului din Bruxelles”. În Polonia, noua alianţă italiano-poloneză este prezentată ca o dovadă a rolului important pe care Polonia îl joacă în Europa. La nivelul UE, este o nouă alianţă a populiştilor de dreapta care vor să-şi consolideze puterea înaintea alegerilor europarlamentare care bat la uşă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...