Alianță Israel-Grupul de la Vișegrad

0
109

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său israelian Benjamin Netanyahu au subliniat miercuri, la Budapesta, necesitatea unei colaborări mai strânse între Uniunea Europeană și Israel, în special în domeniul securității și tehnologiei, într-o perioadă marcată de amenințări teroriste și migrație, relatează Reuters.

Benjamin Netanyahu și Viktor Orban au afirmat că relațiile ar trebui reevaluate, în condițiile în care Israelul este criticat la Bruxelles deși joacă un rol stabilizator în Orientul Mijlociu de care a beneficiat și Europa.

Premierii Poloniei, Cehiei și Slovaciei — care au participat de asemenea la întâlnirea cu Netanyahu — au afirmat la rândul lor că sprijină îmbunătățirea relațiilor între Israel și Uniunea Europeană.

Totodată, premierul ungar Viktor Orban a declarat că la inițiativa șefului guvernului israelian un grup comun de lucru pentru combaterea terorismului va fi stabilit împreună cu Grupul de la Vișegrad.

De asemenea, va fi creat un grup de lucru comun pentru consolidarea cooperării în domeniul tehnologiei, a mai spus Orban.

Netanyahu i-a invitat pe premierii țărilor membre ale Grupului de la Vișegrad să viziteze Israelul, iar aceștia au acceptat, a adăugat șefului guvernului ungar.

Viktor Orban a cerut totodată ca legăturile dintre Israel și Uniunea Europeană să fie stabilite pe o bază rațională și, în loc de condamnare, ar trebui deschisă ușa cooperării, a adăugat el.