Alianța conservatorilor lui May cu un partid nord irlandez și Acordul din Vinerea Mare

0
103

Premierul Irlandei, Enda Kenny, s-a declarat duminică „preocupat” de perspectiva unui acord între partidul nord-irlandez DUP și conservatorii premierului britanic Theresa May, alianță ce ar reprezenta „o provocare” pentru procesul de pace în Irlanda de Nord, informează AFP.

Într-o conversație telefonică avută cu Theresa May, șeful guvernului irlandez „și-a împărtășit preocuparea cu privire la faptul că nimic nu trebuie să pună în discuție Acordul din Vinerea Mare” și „la provocarea pe care l-ar reprezenta un acord” între DUP și conservatorii britanici, a anunțat într-un comunicat un purtător de cuvânt al premierului irlandez.

Conservatorii Theresei May sunt în discuții cu partidul protestant ultraconservator DUP, după ce au pierdut majoritatea absolută în parlamentul britanic în urma legislativelor de joi. Susținerea din partea a zece deputați ai Partidului Unionist Democrat este indispensabilă pentru a le oferi o mică majoritate conservatorilor, care nu dispun decât de 318 locuri în parlament.

Însă acest proiect de alianță suscită critici, din cauza conservatorismului social al partidului nord-irlandez, dar și pentru că pune problema neutralității guvernului britanic în problema Irlandei de Nord, regiune supusă în continuare unor puternice tensiuni.

Acordul din Vinerea Mare a pus capăt, în 1998, celor 30 de ani de violențe interconfesionale care au făcut peste 3.000 de morți între loialiștii protestanți și republicanii catolici. Primul partid din Irlanda de Nord, DUP, este, potrivit acordului de pace, angajat într-o coaliție obligatorie cu partidul republican Sinn Fein. Acesta din urmă a obținut șapte locuri în parlamentul britanic, însă refuză istoric să le ocupe.