Alexis Tsipras: Nu este în joc ieșirea Greciei din zona euro, ci dacă suntem dispuși să acceptăm sub șantaj acordul nesustenabil care ne este oferit

0
422

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri, într-un nou mesaj televizat către națiune, că un ‘Nu’ la referendumul pe tema propunerii făcute de creditorii internaționali ‘nu este un ‘Nu’ față de Europa’, ci o respingere a ‘șantajului’ de a accepta un acord ce nu cuprinde o soluție sustenabilă pentru datoria externă a Greciei, transmite agenția EFE, relateaza Agerpres.

‘Toată lumea să înțeleagă. Nu este în joc ieșirea Greciei din zona euro, ci dacă suntem dispuși să acceptăm sub șantaj acordul nesustenabil care ne este oferit’, a insistat șeful executivului grec.

El și-a reiterat astfel apelul către populație de a respinge la referendumul de duminică propunerile creditorilor internaționali, invocând de data aceasta un raport publicat cu o zi în urmă de Fondul Monetar Internațional, unul dintre acești creditori. ‘Ieri s-a petrecut un eveniment de o importanță politică majoră (…) FMI a publicat un raport privind economia Greciei, care dă dreptate guvernului grec, întrucât confirmă ceea ce era evident, că datoria Greciei este nesustenabilă’, a spus Tsipras.

Conform documentului, elaborat înaintea eșecului discuțiilor dintre guvernul grec și creditorii internaționali, Grecia va avea nevoie de noi finanțări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum și de o nouă tăiere a datoriei, de circa 30%, întrucât ritmul lent al reformelor face ca dinamica acestei datorii să fie una ‘nesustenabilă’, ea urmând să ajungă în anul 2020 la circa 150% din PIB-ul Greciei.

În timpul negocierilor, ‘creditorii nu ne-au spus’, aceste lucruri, a susținut Tsipras. În continuare, el a cerut populației să voteze în mod calm și ca fiecare să respecte opiniile celorlalți. ‘Luni vom fi cu toții uniți. Un ‘Nu’ la referendum nu este un ‘Nu’ față de Europa. Astăzi fac apel să se spună ‘Nu’ ultimatumului și șantajului, dar și un ‘Nu’ diviziunii (…) Să votăm cu calm și cu argumente, nu cu reproșuri’, a încheiat el, urmând ca în cursul serii se rostească un alt discurs în fața simpatizanților săi care se vor aduna la un miting în Piața Sintagma din Atena. Partidele și sindicatele care susțin acceptarea propunerilor creditorilor internaționali vor organiza în același timp un miting pe vechiul stadion olimpic din Atena.

Potrivit sondajelor, diferența dintre cele două tabere este foarte redusă. În ultimul sondaj, 44,8% dintre cei chestionați au afirmat că vor vota ‘Da’, deci în favoarea propunerilor creditorilor internaționali, iar 43,3% se pronunță pentru ‘Nu’, în timp ce procentul nehotărâților este de 11,8%