spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăAnalizeAlexandru Petrescu: Propunerea unor consilieri municipali PNL și USR de a schimba...

Alexandru Petrescu: Propunerea unor consilieri municipali PNL și USR de a schimba numele b-dului Primăverii în b-dul Monica Lovinescu și str. Herăstrău în str. Virgil Ierunca este de neînțeles

-

Aparent, în societatea românească actuală, a fi anticomunist echivalează doar cu a schimba denumiri de străzi. De aceea, propunerea unor consilieri municipali PNL și USR de a schimba numele b-dului Primăverii în b-dul Monica Lovinescu și str. Herăstrău în str. Virgil Ierunca este de neînțeles, pentru că tocmai asta au făcut comuniștii, au șters istoria care nu era „conformă”, începând cu nomenclatorul stradal.B-dul Primăverii este la a treia denumire. Inițial str. Aurel Cosma (primul prefect al judeţului Timiș, după alipirea Banatului la România, în 1919), apoi str. Andrei Jdanov (bolșevic, liderul filialei Leningrad, azi Sankt Petersburg, a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice). Str. Herăstrău aduce aminte de fosta comună suburbană de pe acele locuri, integrată în limita administrativă a Capitalei în secolul al XX-lea, deci este esențială pentru păstrarea memoriei locului, afirmă pe Facebook fostul ministrul al Economiei, Alexandru Petrescu, vicepreședinte PSD sector 1.

Cuplul de critici literari Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, dizidenți anticomuniști de seamă, merită să fie onorat în moduri care să le pastreze vie memoria, decât ca numele lor să fie confiscate de niște politicieni aflați vremelnic în funcții care le permit să jongleze cu istoria locurilor din București. Există străzi și bulevarde noi care pot lua denumirea celor două personalități marcante ale exilului românesc, de exemplu.Istoria trebuie cunoscută, nu ștearsă, pentru a nu repeta greșelile trecutului. Consilierii PNL și USR mai bine s-ar gândi cum ar putea ajuta tinerii să cunoască mai bine istoria comunismului românesc de către generațiile tinere. Cele câteva pagini din manualele de istorie nu pot ilustra corect și complet câteva decenii de totalitarism. Haideți să ieșim din sfera bifării unui punctaj de la partid care impune anticomunism mai ales în luna decembrie. Oare ce propuneri cu adevărat utile pentru locuitorii capitalei acești consilieri?, mai spune Petrescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img