spot_img
8.3 C
București
joi, martie 23, 2023
AcasăAnalizeAleksandar Vučić: Serbia a votat pentru ieșirea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile...

Aleksandar Vučić: Serbia a votat pentru ieșirea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de teamă să nu fie ea însăși sancționată.Astăzi se decide soarta Serbiei, dacă vom fi sau nu exceptați de la pachetul de sancțiuni petroliere

-

Serbia a votat pentru ieșirea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de teamă să nu fie ea însăși sancționată, în primul rând în privința livrărilor de petrol în țară, a declarat președintele Aleksandar Vučić, citat de Fontanka.ru.

Anterior, Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea participării Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului din cauza evenimentelor din Ucraina. Printre altele, rezoluția a fost susținută inclusiv de Serbia. Decizia a privat Rusia de dreptul de a vota și de dreptul a lua cuvântul în cadrul Consiliului. Ca răspuns, Rusia a anunțat că pune capăt prerogativelor sale în respectivul Consiliu.

- Reclama -

”Sunt întrebări ridicate nu doar din cauza acestui vot. Oamenii întreabă de ce nu am votat împotrivă sau de ce ne abținem. Dacă ne abținem, împotriva noastră vor fi unii și alții, presiunea devine și mai mare. În același timp, astăzi se decide soarta Serbiei, dacă vom fi sau nu exceptați de la pachetul de sancțiuni petroliere”, a spus  Vučić citat de RIA Novosti.

El a amintit că, potrivit măsurilor restrictive adoptate anterior de UE, Serbia poate importa petrol până pe 15 mai, ”după care nu va mai putea importa nici din Rusia, nici de oriunde, pentru că Gazprom Neft este principalul proprietar al Industriei de petrol a Serbiei (NIS)”.

El a repetat de câteva ori că Serbia nu a introdus sancțiuni împotriva Rusiei, dar că, pentru a rezista presiunilor de politică externă și pentru a-și continua creșterea economică, nu trebuie ea însăși să fie lovită.

Operatorul oleoductului JANAF, companie de stat care transportă țiței prin Croația pentru NIS (deținută în proporție de 65,5% de Gazprom Neft), a anunțat că oprește livrările începând cu 15 mai pe o perioadă nedeterminată până la încetarea sancțiunilor, din cauza evenimentelor din Ucraina.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img