spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăAnalizeAlegeri anticipate în Austria

Alegeri anticipate în Austria

-

Austria va organiza alegeri anticipate în cursul acestui an, a declarat duminică șeful guvernului austriac, cancelarul social-democrat Christian Kern, transmite Reuters.

„Vor avea loc cu siguranță alegeri, presupun că în toamna care vine”, a afirmat Kern într-un interviu acordat postului ORF TV, după ce vineri ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a cerut organizarea de alegeri anticipate. Tânărul Kurz (30 de ani) este văzut ca marele favorit în cadrul Partidului Popular (OVP) să îi succeadă actualului lider Reinhold Mitterlehner, care a anunțat miercuri că demisionează.

- Advertisement -

„OVP a pus capăt coaliției vineri”, a spus cancelarul în interviul difuzat duminică, referindu-se la afirmațiile ministrului de externe.

Organizarea de alegeri anticipate necesită o majoritate în legislativ, iar în opinia cancelarului funcționarea cu un guvern minoritar nu ar fi viabilă. „Ar putea fi o majoritate numerică, dar probabil nu și o majoritate politică”, a punctat șeful guvernului.

- Advertisement -

Mai multe sondaje de opinie indică faptul că o preluare a conducerii OVP de către Kurz ar impulsiona sprijinul pentru această formațiune și l-ar propulsa pe prima poziție. Sondajele au arătat cu regularitate că Partidului Libertății, de extremă-dreapta, este cel mai popular din Austria, urmat îndeaproape de Partidul Social Democrat, de centru stânga, al cancelarului Kern. Conducerea OVP urma să se întrunească duminică pentru a decide cu cine va fi înlocuit Mitterlehner. Următoarele alegeri la termen sunt programate în Austria pentru toamna lui 2018.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img