8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeAlecu Russo, Costache Negri și Mihail Kogălniceanu călcați în picioare în Regatul...

Alecu Russo, Costache Negri și Mihail Kogălniceanu călcați în picioare în Regatul lui Flutur. Umilirea celor 3 Bărboși

-

În bătaia soarelui de toamnă, bustului lui Alecu Russo i se văd toate cutele de pe haină lăsate de trecerea timpului. Dar cel mai tare se văd urmele lăsate de trecera timpului pe soclul înalt de doi metri. Peste soclu a trecut doar timpul, nu și o mistrie mînuită de un meseriaș. La fel arată și celelalte busturi din parcul cunoscut sub numele de ”Trei Bărboși”, situat în apropierea Palatului de Justiție din Suceava. Busturile sînt cele ale lui Costache Negri și Mihail Kogălniceanu, spune Radio Top din Suceava.

Cele trei monumente sînt opera lui Gavril Covalschi, sculptor renumit născut în localitatea suceveană Gemenea. Regretatul artist a făcut Școala de Meserii de la Bușcoaia, Liceul Industrial din Cîmpulung Moldovenesc și  Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, fiind elevul profesorului Ion Irimescu. Colecția de lucrări a maestrului Ion Irimescu se află la muzeul din Fălticeni care-i poartă numele. Cele trei busturi din Parcul ”Trei Bărboși” au fost dezvelite în 1973. Deci, avem busturile a trei mari personalități ale României amplasate în centrul municipiului Suceava realizate de un sculptor născut în județul Suceava școlit de un alt sculptor din acest județ. Așa știm noi să cinstim memoria marilor noștri înaintași și marilor noștri artiști, lăsînd figurile lor și munca lor pradă nepăsării? Unii au scris istorie cu faptele lor, iar alții ne-au lăsat moștenire lucruri de preț cu talentul și cu munca lor, iar noi nu sîntem în stare să punem mîna pe o mistrie și pe un cancioc cu ciment. Dar de vină nu sîntem noi, sucevenii de azi, nu-i așa?, ci  Alecu Russo, Costache Negri și Mihail Kogălniceanu pentru că au scris istorie, Ion Irimescu pentru că l-a învățat meserie pe Gavril Covalschi și Gavril Covalschi pentru că a făcut busturile din Parcul ”Trei Bărboși”, mai spune sursa citată.

Primarul Sucevei este Ion Lungu de la PNL, iar Regele Județului este liberalul Gheorghe Flutur.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]