spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăEconomieAgriculturaAlbania, Paradisul european al canabisului

Albania, Paradisul european al canabisului

-

Albania a devenit centrul european al culturilor de canabis. Poliţia pare a fi neputincioasă în combaterea drogurilor. Opoziţia de la Tirana trage un semnal de alarmă: Albania devine „Columbia Europei”! , transmite Deutsche Welle.

- Reclama -
Albanien Marijuana Plantage im Dorf Lazarat (DW)

Un drum anevoios presărat cu băltoace de la ultima ploaie duce la un şir de barăci ridicate în apropierea oraşului Rrëshen din nordul Albaniei. Se crapă de ziuă, dar cele două femei au nevoie de protecţia întunericului pentru a putea vorbi. Le este frică mai ales după ce Poliţia a luat cu asalt aşa-numitul „laborator de droguri” în care lucrau, acum două săptămâni. Acolo, într-o veche fermă de păsări, au fost curăţate, uscate şi ambalate 4,2 tone de canabis.

Le vom numi Mira şi Rita. Înainte de a începe să lucreze pentru aproximativ 10 euro pe zi în „laborator”, cele două femei erau şomere. „Mă credeţi sau nu, am muncit acolo ca să avem cu ce să ne hrănim copiii”, spune Mira (50 de ani). Este furioasă. Furioasă pe guvernul care îi lasă să trăiască în sărăcie. Pe poliţiştii care câştigă mai bine ca restul albanezilor. Şi pe capii mafiei care le-au minţit că planta prelucrată ar fi salvie, nu canabis. Mira jură că la început n-a ştiut ce plantă este.

Habar n-am avut!

Rita povesteşte că soţul ei se află la închisoare. Are o fetiţă de cinci ani şi tare mult s-a bucurat când şi-a găsit de muncă. „Habar n-am avut până n-a venit Poliţia.” Chiar dacă pare greu de crezut că nu ştiau cu ce lucrează, bucuria obţinerii unui loc de muncă este vizibilă. Ajunge numai să priveşti înspre barăci. Acoperişul nu este etanş, nu există căldură, gunoi peste tot.

Albanien Cannabisanbau (DW/L. Arapi)Locuinţa fostelor angajate la „laboratorul de droguri”

În ciuda promisiunilor guvernului de la Tirana, sub premierul Edi Rama, sărăcia n-a dispărut. Rata şomajului este mare, iar ajutorul social prea mic – de doar 75 de euro lunar/ familie. Să fie acesta motivul pentru care mulţi şomeri şi ţărani albanezi sunt dispuşi să cultive canabis? „Mii de oameni nu au de ales. Lipsesc măsurile sociale şi economice de sprijinire a zonelor rurale”, susţine preşedintele partidului de opoziţie, democratul Lulzim Basha. „Oamenii au de ales între a nu-şi hrăni copiii sau a lucra cu droguri. Mulţi au optat pentru cea de-a doua variantă.”

2016 – anul canabisului

Pentru capii reţelelor de droguri găsirea mâinii de lucru este floare la ureche. Afacerea este profitabilă nu numai pentru simplii angajaţi. Conform investigaţiilor DW, un cultivator de canabis primeşte aproximativ 200 de euro pentru un kilogram de canabis dacă reuşeşte să scape de controalele Poliţiei. Deseori planta este cultivată pe terenuri „sălbatice”, chiar şi în zone greu accesibile. Unii cultivatori au montat inclusiv sisteme de irigaţii şi îşi apără plantaţiile cu arma în mână.

Albania s-a confruntat şi-n trecut cu problema culturilor de canabis, însă 2016 poate fi considerat anul canabisului. Conform Poliţiei, anul trecut au fost distruse peste 2,5 milioane de plante şi identificate 5204 de culturi de cânepă indiană (canabis). Nouă este răspândirea geografică a acestora. Capii mafiei drogurilor şi-au schimbat strategia, afirmă politologul Alexander Çipa: „Cu cât Poliţia a distrus mai mult, cu atât mai mult s-a cultivat în 2016. Distribuirea pe tot teritoriul ţării le permite şefilor mafiei să salveze multe culturi de canabis.”

Albanien Drogenrazzia in Lazarat (picture-alliance/AP Photo)Razie antidrog in localitatea albaneza Lazarat

Opoziţia îi reproşează guvernului că fenomenul ar fi luat apmploare pe fondul unor alianţe între instituţiile guvernamentale şi reţelele de crimă organizată. „Nimeni nu mai crede că toate acestea au fost posibile fără amestecul anumitor segmente din Poliţie şi politică”, subliniază Basha.

Elvis Nabolli, redactor-şef al postului TV „Rozafa” (premiat recent pentru jurnalism de investigaţie de către platforma BIRN) se întreabă de ce pentru cultivatori afacerea cu canabis este periculoasă, dar pentru capii mafiei nu? „Este o industrie controlată de către persoane influente, cu relaţii de la simpli poliţişti la nivel foarte înalt. Da, Poliţia distruge multe culturi de canabis. Cu toate acestea, câmpurile aflate sub protecţia cuiva rămân neatinse.”

Albania va deveni Columbia Europei

Suspiciunile care planează mereu asupra Poliţiei albaneze nu-i dau pace lui Altin Qato, şeful departamenului de securitate din cadrul Poliţiei. „Poliţia lucrează într-un mediu dificil. Da, există şi cazuri în care sunt amestecaţi şi oameni ai legii. Dar nu este un fenomen general. În 2016, din 9000 de poliţişti am depistat doar 40 de afaceri cu canabis derulate cu implicarea unor poliţişti. 8 poliţişti au ajuns la închisoare”, afirmă Qato.

Vernichtung von Cannabis in Albanien (DW)

Între timp iarna s-a instalat în Albania. Presa nu mai relatează despre plantaţii distruse, ci despre acţiuni de confiscare a drogurilor. Probabil recolta se află deja în drum spre Italia, prin Marea Adriatică, sau spre Europa de Vest prin Muntenegru şi Serbia. Opoziţia de la Tirana trage un semnal de alarmă: Albania se transformă în „Columbia Europei”.

Pe Rita şi Mira nu le interesează avertismentele opoziţiei. Pentru ele şi mulţi alţi albanezi este vorba despre supravieţuire. „Dacă vom avea şansa să facem din nou aceeaşi muncă, o vom face”, spun cele două femei. Deocamdată Poliţia le-a lăsat libere fiindcă susţin că nu ştiau cu ce lucrează. A doua oară, însă, ce vor mai spune?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img