spot_img
23.1 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeAlbanezii kosovari au dat o lovitură de stat într-o localitate majoritar sârbă

Albanezii kosovari au dat o lovitură de stat într-o localitate majoritar sârbă

-

Albanezii kosovari, sprijiniţi de poliţie, au preluat puterea în municipalitatea Mitrovica de Nord din partea de nord a Kosovo şi Metohija, a anunţat miercuri şeful biroului guvernamental sârb pentru Kosovo şi Metohija, Petar Petkovic.

„Astăzi, albanezii au capturat locuri de deputat aparținând sârbilor în municipalitatea sârbă Kosovska Mitrovica într-un atac ilegal și o acțiune unilaterală, în ciuda faptului că nimeni nu i-a votat și nu au sprijin din partea poporului sârb”, a spus Petkovic.

- Advertisement -

Potrivit presei, kosovarii au intrat în clădirea administrației municipale și au ținut o ședință a consiliului municipal sub protecția poliției, în cadrul căreia au numit parlamentari albanezi. Deputații numiți au „depus jurământul”, după care l-au „ales” pe șeful municipiului – Nedzad Ugljanin, de asemenea albanez.

Potrivit lui Petkovic, aceste acțiuni arată dorința Pristinei de a înființa o „municipalitate albaneză monoetnică” și de a-i împinge pe toți sârbii din partea de nord a Kosovska Mitrovica.

„Aceste evenimente arată în mod clar că obiectivul principal al Pristinei și al [primului ministru al Kosovo] Albin Kurti este să se asigure că niciun sârb nu rămâne în nord”, a subliniat Petkovic.

Pe 5 noiembrie, sârbii din Kosovo și Metohija au abandonat toate instituțiile de putere din Kosovo parțial recunoscut. Sârbii au recurs la astfel de măsuri după ce autoritățile kosovene au decis să amendeze pe toți cei care nu și-au schimbat plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor sârbe cu cele kosovene. Ca răspuns, Pristina a început să numească kosovari în posturile abandonate și a trimis poliția din Pristina la secțiile de poliție din nord, unde erau staționați polițiștii sârbi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img