spot_img
0 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăAnalizeAlarmă pe piața financiar-bancară: EFECTE NEGATIVE IMPORTANTE

Alarmă pe piața financiar-bancară: EFECTE NEGATIVE IMPORTANTE

-

- Reclama -

O treime din persoanele care s-au împrumutat în ultimul an la ban­că pentru a-şi cumpăra o lo­cu­inţă au un grad de îndatorare de peste 55%, ceea ce înseam­nă că rata lu­nară le şterge mai mult de jumă­tate din câştigul lunar, potrivit Comitetului Na­ţional pri­vind Supravegherea Macropru­den­ţială (CNSM). Este primul semnal de alarmă puternic în ceea ce priveşte „efectele negative impor­tante“ pe care creşterea îndatorării populaţiei la poate avea asupra sistemului financiar, dar şi asupra economiei, iar întrebarea este dacă nu revine situaţia din 2007-2008, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Preţurile apartamentelor din Bucureşti, de exemplu, au crescut în medie cu 8% în sep­tembrie 2017 faţă de septembrie 2016 şi cu 3% faţă de august 2017, arată Indexul imobiliar ZF, calculat de Ziarul Financiar împreună cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Bankers pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

- Advertisement -

„În acei ani, BNR permitea 80% grad de în­datorare, acum este la 55%. Este adevărat însă că a fost o accelerare a apetitului de creditare în 2017, iar oamenii au căpătat curaj. 2017 a fost un an de expectaţii pozitive dar care se cam termină. Pot să spun că văd că băncile au început deja să pună frână pentru un anumit gen de investitori în imobiliare“, a explicat Gabriel Creţu, managing partner la Adwisers IFN, care în 2007-2008 lucra într-o bancă comercială.

Potrivit CNSM, un grad al îndatorării de pes­te 55% este asociat cu o probabilitate de neper­formanţă de 3% într-un orizont de un an şi de o probabilitate de 14% în cazul unui orizont de cinci ani.

- Advertisement -

„Creşterea îndatorării populaţiei poate avea efecte negative importante, atât asupra sistemului financiar, cât şi asupra creşterii economice viitoare, în condiţiile în care populaţia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultăţi în plata ratelor lunare şi va decide reducerea consumului în vederea păstrării locuinţei achiziţionate. În prezent, gradul de îndatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit în ultimul an având un grad de îndatorare de peste 55%“, a remarcat Comitetul Naţional privind Supravegherea Macroprundenţială (CNSM).

Creşterea îndatorării populaţiei reprezintă o vulnerabilitate, mai ales în condiţiile în care dobânziile pe piaţa interbancară au început să crească. Creşterea dobânzilor pune şi mai multă presiune pe veniturile debitorilor ceea ce va duce implict la o creştere a gradului de îndatorare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img