Aladin Georgescu, șeful CJ Mehedinți: PNL pregătește marele tun: privatizarea sănătății

0
463

PNL pregătește marele tun: privatizarea sănătății. Acest lucru înseamnă că și spitalele și clinicile private vor fi finanțate de către stat, dar în același timp pacienții vor fi taxați. Numai în domeniul oncologic acest lucru va însemna un cost suplimentar de câteva zeci de mii de euro pentru fiecare pacient. Avea dreptate doamna Turcan: ne culcăm sănătoși și ne trezim morți. Și cu buzunarele goale!, a scris pe facebook președintele Consiliului Județean și al PSD Mehedinți, Aladin Georgescu.

Modificarea unui alineat din legea sănătății, prin ordonanță de guvern, liberalizează complet accesul spitalelor și clinicilor private la fondurile pentru programele naționale de sănătate. Sume de zeci de milioane de euro vor putea să plece spre privat, acolo unde de cele mai multe ori pacienții scot din buzunar coplată proporțională cu valoarea decontării. Pe programe ca acela de oncologie, asta înseamnă poveri de mii de euro pentru pacienți, scrie Libertatea.

De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere) – în valoare de mii sau zeci de mii de euro. Dacă nu își permite să dea acești bani,  poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat.