spot_img
4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăCulturăAl doilea român care ajunge pe lista scurtă de nominalizări pentru premiile...

Al doilea român care ajunge pe lista scurtă de nominalizări pentru premiile Oscar

-

Cineastul Bogdan Mureşanu, regizorul scurtmetrajului „Cadoul de Crăciun”, a devenit luni cel de-al doilea artist din istoria filmului românesc, după Cristian Mungiu, care a ajuns cu o producţie cinematografică pe lista scurtă a propunerilor de nominalizări la premiile Oscar, transmite Agerpres.

- Reclama -

Filmul „Cadoul de Crăciun”, scris şi regizat de Bogdan Mureşanu, se află alături de alte nouă scurtmetraje ale căror titluri au fost anunţate de Academia de film americană (AMPAS) pe lista de propuneri ce au fost reţinute spre nominalizare la premiile Oscar din 2020, informează site-ul oscars.org.

„Cadoul de Crăciun” este un scurtmetraj de ficţiune cu o durată de 23 de minute. Această coproducţie România-Spania este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu şi a fost produsă de Bogdan Mureşanu, Vistor Dumitrovici şi Eduardo Moises Escribano Solera.

Acţiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moş Gerilă” a micuţului Marius transformă seara părinţilor săi într-un coşmar. Din distribuţie fac parte Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică.

Bogdan Mureşanu este un regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat” (2013) şi „Cadoul de Crăciun” (2018). Este directorul casei de producţie Kinotopia.

La începutul lunii decembrie, „Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019. Pelicula românească a mai fost recompensată în 2019 cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria „cel mai bun scurtmetraj” şi o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img