Banca germană Commerzbank, deţinută parţial de stat după ce a primit un ajutor financiar din bani publici de 18,2 miliarde de euro în criza financiară, a fost foarte activă în promovarea evaziunii fiscală, scrie cotidianul economic francez Les Echos citat de Ziarul Financiar.
Scandalul de evaziune a pornit de la documente confidenţiale obţinute de organizaţia de jurnalism de investigaţie ProPublica din New York, care a colaborat în acest caz cu The Washington Post, cu grupul german de televiziune ARD şi cu ziarul Handelsblatt.
Trucul folosit pentru evaziune a permis investitorilor să-şi reducă impozitul pe câştiguri de capital şi adesea să ceară maximul de rambursări de taxe de la guvernul german combinând o tehnică de investiţii cunoscută ca „dividend stripping“ (sau tranzacţii „cum-cum“) cu ajutorul băncilor şi fondurilor de investiţii locale, printre care Commerzbank, notează Handelsblatt. Experţii spun că astfel investitorii străini au reuşit să evite plata unor taxe de cel puţin un miliard de euro pe an către statul german timp de cel puţin un deceniu.