spot_img
6.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăDezvaluiriAgenții Schweighofer din TVR

Agenții Schweighofer din TVR

-

Rise Project și jurnalistul de investigație Andrei Ciurcanu au prezentat, încă de anul trecut, modul în care Prolemn a beneficiat de spălarea imaginii și publicitate agresivă nemascată în emisiunile realizate de Răzvan Petrișor la televiziunea publică. Mai mult, au arătat că firma soției lui Răzvan Petrișor, Imediat Vision, a încheiat un contract în valoare de 65.000 de lei cu Prolemn, președintele Prolemn și alți reprezentanți de top ai Cartelului Lemnului fiind promovați apoi, în emisiunile soțului. Comisia de Etică a TVR s-a sesizat, a analizat situația, a ajuns la concluzia încălcării deontologiei profesionale și a informat conducerea televiziunii publice, în frunte cu Dan Turturică. Și așa a rămas…., scrie România Curată.

Andrei Ciurcanu a revenit, în această săptămână, cu o nouă investigație, în care arată că, încă din 2015, firma soției lui Răzvan Petrișor a avut contracte succesive cu Romsilva, în valoare de aproape 200.000 de lei. Nicio surpriză, activitatea Romsilva a beneficiat de spații largi (și elogioase) în emisiunile lui Răzvan Petrișor. Mai mult, ”la coadă” la cotizat la firma soției s-a înscris și ”celebra” HS Timber (Holzindustrie Schweighofer), e drept, cu o sumă ceva mai modestă – 23.000 de lei. Dar cu spații la fel de generoase primite, apoi, în ”producțiile” lui Răzvan Petrișor. Și cu intervenții de-a dreptul vomitive de spălare a imaginii companiei, într-o perioadă în care aceasta era sancționată dur de Consiliul Concurenței, ca lider al Cartelului Lemnului din România, și în care încerca să blocheze modificările anti-hoție din Codul Silvic, în 2020.

- Advertisement -

Andrei Ciurcanu a avut nervi (și stomac) să vizioneze aceste emisiuni și să ofere câteva mostre de ”jurnalism” pe banii televiziunii publice (ai noștri) cu ”bonusuri” pentru firma soției:

Dacă în anul 2016 regia de stat a fost creionată în tușe pozitive groase, în 2019 a venit rândul Holzindustrie Schweighofer. Tranzacțiile financiare arată că în 2017 HS a virat în conturile SRL-ului soției lui Răzvan Petrișor aproape 23.000 de RON. La un an distanță de la acest contract, o parte dintre directorii Schweighofer s-au numărat printre personajele promovate de reportajele TVR.

În primăvara lui 2019 Televiziunea Publică a difuzat șapte episoade în care activitatea Schweighofer a fost lăudată. Este vorba despre aceeași rubrică TVR – Trunchi și suflet – parte din emisiunea Descălecați în Carpați.

Echipa TVR a călătorit în toată țara și a vizitat mai multe fabrici de procesare lemn. Emisiunile au promovat aceleași elemente pe care compania le are în agenda proprie – Comănești, cea mai mare fabrică de panel din lume, Microtec – sistemul laser care scanează la milimetru lemnul intrat în fabrică, Bioenergie – energia verde produsă prin fabricile de cogenerare și Timflow – sistemul de trasabilitate a lemnului.

„Nu doar directivele europene ori presiunile organizațiilor neguvernamentale, ci mai ales propria conștiință profesională și reputația internațională, trebuie să garanteze că lemnul este prelucrat astfel încât să nu li se taie craca ecologic și economic generațiilor următoare. O companie care prelucrează durabil aurul verde își creează propriile departamente cu misiunea de a verifica proveninența și trasabilitatea legală a masei lemnoase. Și nu va cumpăra lemn de la cei care îl taie sau îl transportă încâlcând regimul silvic”, povestește realizatorul în timp ce pe ecranele televizoarelor publicul TVR îi vede pe muncitori cum manevrează scândura împachetată cu logo-ul firmei austriece HS.

În felul acesta telespectatorii au aflat cât de mare, modernă și de performantă este această companie.

„Nu pot decât să-mi declar încă o dată respectul pentru silvicultorii care îngrijesc și cresc pădurea trunchi și suflet”, le transmite Răzvan Petrișor telespectatorilor, după vizita de la fabrica de panel din Comănești.”Dar și pentru cei care prelucrează lemnul aducând bani țării din export, creând locuri de muncă și lucrând întotdeauna doar cu material lemnos recoltat legal”, se încheie unul dintre episoadele dedicate activității Schweighofer.

sursa: blogul lui Andrei Ciurcanu

Ca ”fapt divers”. Mai mult de jumătate din veniturile din anii 2015-2021, ale Imediat Vision, firma soției jurnalistului Răzvan Petrișor de la TVR, provin din contractele cu Prolemn, Schweighofer și Romsilva. Adică 277.000 de lei, din 517.000 de lei. Practic, contractele astea au scos firma din faliment, după cinci ani în care a fost, constant, pe pierdere.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img