spot_img
34.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalizeAgenția maghiară de știri: Cum s-a stins scandalul cu mici de la...

Agenția maghiară de știri: Cum s-a stins scandalul cu mici de la Odorheiu Secuiesc. Alianța Maghiară din Transilvania susține în continuare că ar fi fost o provocare etnică

-

Nu vor exista consecinţe juridice pentru provocarea de la Odorheiu Secuiesc, din septembrie 2017, deoarece autorităţile consideră că acţiunea este prescrisă, au transmis autorităţile române pentru Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), transmite agenția maghiară de stiri MTI.

CE MAI SUSTINE MTI-APECIERILE APARTIN AGENTIEI DE STIRI UNGARE:

- Advertisement -

Comunicatul partidului, publicat marţi, aminteşte că Zoltán Zakariás, actual deputat al AMT, pe atunci preşedintele filialei din judeţul Harghita a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), şi Zsolt Ölvedi, fostul preşedinte al PPMT din Odorheiu-Secuiesc, au depus o plângere împotriva unor autori necunoscuţi, în urma publicării pe internet a unui videoclip, în septembrie 2017.

În clip, un bărbat român, care se prezintă “Miliţianul”, încearcă să demonstreze că la grill barul unui supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit cu mici pentru că nu vorbea limba maghiară. După incident, s-a aflat că bărbatul a încercat de mai multe ori să cumpere mici înainte ca magazinul să deschidă şi că înregistrarea video a fost făcută cu intenţia de a instiga.

La momentul respectiv, politicienii PPMT au depus o plângere pentru infracţiune motivată de ură, împotriva unui autor necunoscut, la care autorităţile române abia acum au oferit un răspuns oficial. Autorităţile au anunţat că dosarul s-a prescris şi că nu vor exista consecinţe juridice, se arată în comunicatul AMT.

Conform documentului, Zoltán Zakariás consideră că decizia autorităţilor nu este o surpriză, deoarece “a devenit o practică sistemică faptul că autorităţile din România întârzie sau chiar obstrucţionează investigarea faptelor comise împotriva maghiarilor din Transilvania, iar dacă se fac progrese, de obicei, victimă este comunitatea maghiară”.

Politicianul a amintit că, din anul 2017 încoace, au avut loc mai multe provocări antimaghiare în România. “Instituţiile şi comunităţile noastre au fost atacate şi au avut loc chiar şi agresiuni fizice. Gândiţi-vă doar la ceea ce s-a întâmplat în cimitirul din Valea Uzului, unde au fost folosite catarge de steaguri şi bastoane pentru a ataca maghiarii care s-au adunat să comemoreze şi care se rugau paşnic”, a subliniat el.

Acestea nu sunt fenomene izolate, a afirmat deputatul. “În România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”, a subliniat Zoltán Zakariás, care a amintit că şi fostul premier Mihai Tudose şi preşedintele Klaus Iohannis au avut declaraţii antimaghiare.

“Deşi, în toate cazurile am luat măsurile legale necesare, nu au existat consecinţe”, a tras concluzia politicianul. Acesta a subliniat că nici cazul de la Odorheiu Secuiesc nu trebuie privit izolat, deoarece, după acest episod, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a lansat controale ample în cele trei judeţe ale Ţinutului Secuiesc.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img