Agence France Presse: Polonia vrea să blocheze declarația finală a summitului UE

0
156

Polonia, care s-a opus realegerii fostului său premier Donald Tusk la conducerea Consiliului European, vrea să blocheze joi declaraţia finală pe care ar urma să o publice cei 28 de lideri UE după summitul de la Bruxelles, au declarat două surse apropiate dosarului pentru AFP.

“Polonia se opune acum concluziilor” summitului, a spus una dintre surse, citată sub acoperirea anonimatului.

Acest lucru nu ar bloca realegerea lui Tusk, care a avut deja loc, pentru că este vorba de un act separat, votat cu majoritatea calificată.

Witold Waszczykowski, ministrul pentru Afaceri Externe de la Varşovia, a denunţat decizia, ce reprezintă, din punctul său de vedere, o dovadă că Uniunea European este supusă „dictatelor Berlinului”.

„Modul în care a fost realizat ne spune multe despre Uniunea Europeană şi încotro se îndreaptă aceasta. Ştim acum că este o UE sub dictatul Berlinului”, a spus el.

Liderii UE au decis joi să îi ofere lui Donald Tusk un al doilea mandat de 30 de luni ca preşedinte al Consiliului European, în pofida obiecţiilor Varşoviei.

Preşedintele Consiliului este responsabil pentru prezidarea summiturilor UE, coordonarea activităţii ţărilor membre şi să se asigure că cele 28 de state membre vorbesc, pe cât posibil, cu o singură voce pe scena internaţională.

Partidul aflat la guvernare în Polonia, PiS, de dreapta, îl acuză pe Tusk, un politician de centru, că îşi depăşeşte mandatul. Una dintre situaţii a fost când a criticat, de exemplu, Guvernul de la Varşovia în privinţa libertăţii presei.

Tusk şi liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din ţară în prezent, sunt rivali vechi pe scena politică internă.