spot_img
23.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeAfrica de Sud în trena Rusiei: "Discuţii privind o reajustare a ordinii...

Africa de Sud în trena Rusiei: „Discuţii privind o reajustare a ordinii mondiale”

-

Congresul Naţional African (ANC), la putere în Africa de Sud, a trimis înalţi reprezentanţi în Rusia pentru o „vizită de lucru” cu partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin, incluzând „discuţii privind o reajustare a ordinii mondiale”, a indicat sâmbătă ANC, relatează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Această vizită răspunde unei invitaţii din partea Partidului Rusia Unită, cel mai mare partid politic rus, un aliat şi prieten de multă vreme al ANC”, a declarat partidul sud-african într-un comunicat.

Acesta „include discuţii privind o reajustare a ordinii mondiale pentru a inversa consecinţele neocolonialismului şi lumii unipolare care a predominat înainte”, a precizat ANC.

Africa de Sud este criticată de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea de Moscova. Pretoria susţine că respectă o poziţie „neutră” şi refuză să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că doreşte să promoveze dialogul.

Ţara din sudul Africii urmează să găzduiască în august un summit BRICS, care va reuni Brazilia, China, India, precum şi Rusia, în timp ce Curtea Penală Internaţională, cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război.

Vizita reprezentanţilor ANC începută joi urmează să se încheie duminică. Delegaţia este condusă de un membru al atotputernicului comitet executiv al partidului Obed Bapela.

Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale, stârnind „îngrijorare” pe scena internaţională.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită oficială la Pretoria în ianuarie.

Legăturile dintre Africa de Sud şi Rusia datează din epoca apartheidului, Kremlinul sprijinind ANC în lupta împotriva regimului rasist.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img