spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăALEGERI 2020Afacerile UDMR-PMP în Mureș și un sereist: Azomureș pentru Ungaria

Afacerile UDMR-PMP în Mureș și un sereist: Azomureș pentru Ungaria

-

În ciuda investițiilor masive ale conducerii Combinatului Azomureș, reprezentanții UDMR Mureș și, mai nou, unii ai PMP Mureș încearcă, pe diverse căi, să obstrucționeze activitatea societății până la închiderea ei. Unul dintre candidații Partidului Mișcarea Populară la o primărie din județul Mureș (în speță Sîncraiu de Mureș), Toth Ferenc Miklos, ataca, în urmă cu câteva zile, pe propria pagină de socializare, activitatea Combinatului de Îngrășăminte Chimice Azomureș, cel mai mare contributor la bugetul local al reședinței de județ.

- Reclama -

Practic, domnul Toth Ferenc Miklos se raliază vocilor “colegilor” din UDMR, care susțin continuu, din varii motive (în fapt, unul singur: mutarea comenzilor la cel din Ungaria), închiderea combinatului.

- Advertisement -

Acest ilustru necunoscut în ale politicii, Toth Ferenc Miklos, apărut din neant în Partidul Mișcarea Populară pe considerentul că “un ungur nu strică nicicând”, nu are de unde să știe că președintele său executiv, unul dintre candidații la Primăria Târgu Mureș, se pronunța clar, pe vremea când îndeplinea funcția de prefect al județului Mureș, în favoarea continuării activității combinatului. Într-o întâlnire ce a avut loc la data de 31 martie 2004, cu sindicaliștii de la “Alternativa 2002”, prefectul de atunci Marius Pașcan afirma următoarele: “Doresc să continue activitatea Azomureș. Nu pot să rămân indiferent că 2.500 de oameni şi familiile lor au de suferit şi trebuie să încercăm să adoptăm o poziţie clară, care să ducă la continuitatea activităţii acestui combinat”.

Cazul Azomureș este al doilea orchestrat, cu bună știință, de cele două partide, PMP și UDMR, care, la prima vedere, ar avea drumuri diferite (ideologii ioc, măcar “ocolitoarea” să fie aceeași). Primul l-a reprezentat încercarea de a-l înscrie în cursa electorală, atât la președinția Consiliului Județean Mureș, cât și la Primăria Municipiului Târgu Mureș, pe “vajnicul apărător al legii” Florin Florea, fost polițist local.

- Advertisement -

Dacă UDMR, prin Portik Vilmos, șeful de campanie al lui Soós Zoltán, candidatul la Primărie atât de dependent de Uniune, respectiv Mark Hermann Christian, cunoscut sub numele de Hajdú pe când activa în Ungaria ca un mare simpatizant FIDESZ, au strâns personal semnături în favoarea acestui Florin Florea pentru a deruta electoratul (numele lui Florin Florea semănând izbitor cu cel al candidatului independent la șefia CJ Mureș, Dorin Florea, actualul primar), nici liderii PMP Mureș nu par a fi mai prejos în “Afacerea cu semnături”.

Întâmplător sau nu, fostul șef direct al lui Florin Florea este Bretfelean Valentin-Constantin, consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului Orban Ludovic și mare “mahăr” PMP la municipiu. Omul s-a “remarcat” peste tot unde a fost pus, numit sau mazilit, deopotrivă. Fost șef al SRI Maramureș, Bretfelean Valentin-Constantin a fost, la un moment dat, eliberat din funcția de comandant din cauze obiective și decăzut la statutul de simplu ofițer, revenind în Mureș, unde fusese locțiitor. Prefect al județului Mureș mai puțin de-o …zodie, Bretfelean Valentin-Constantin a fost director executiv al Poliției Locale Târgu Mureș, recomandat mereu de “buna purtare”.

Acum, fostul ofițer (de Securitate?) înțelege să răsplătească  numirea în funcția de consilier de stat în Cabinetul Orban Ludovic prin a influența, cu mijloacele sale specifice, bătălia electorală pentru cele mai râvnite posturi din administrația mureșeană. Și aici există un mare semn de întrebare: cum de a ajuns  Bretfelean Valentin-Constantin atât de aproape de premierul liberal? Și ce l-a făcut să fraternizeze cu mai-marii UDMR, ținând cont că, de-a lungul vremii, a fost acuzat de obstrucționarea diferitelor evenimente maghiare (marșul husarilor din 15 martie, amenzi pentru Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, sancțiuni date pentru amplasarea plăcuțelor bilingve, demontate mai apoi, etc)? Probabil același lucru pentru care și în momentul de față, la 30 de ani de la Revoluția din decembrie ’89, evită un răspuns clar în privința relaţiei avute cu Departamentul Securităţii Statului. Junele Bretfelean Valentin-Constantin se pregătea atunci să absolve Școala Militară de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne, Arma Informații.

Din nefericire pentru cei implicați, candidatura lui Florin Florea pentru Consiliul Județean a picat examenul de legalitate la tribunal, iar “strategii” de conjunctură trebuie să se mulțumească doar cu jumătate de măsură. Poate că cei vremelnici în PMP vor primi o inscripție pe poarta spre Secuime de la Târgu Mureș, la construcția căreia pun osul din plin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img