spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăEconomieAfacerile înfloritoare ale LUKOIL în Bulgaria: statul și cetățenii plătesc!

Afacerile înfloritoare ale LUKOIL în Bulgaria: statul și cetățenii plătesc!

-

- Reclama -

RELATARE RADIO EUROPA LIBERĂ DE PETIO PETKOV

- Reclama -

Prețul motorinei bulgare fără accize și taxe este cel mai mare din Uniunea Europeană. Aproape identică este situația la benzină, potrivit ultimelor date publicate pe pagina Energy.eu. 

- Advertisement -

      Într-un mod inexplicabil, în pofida cheltuielilor de transport și producție relativ mici, rafinăria Lukoil de la Burgas își vinde carburanții mai scump în Bulgaria decât în majoritatea țărilor europene.

     Portalul energetic european distinge trei componente ale prețului la pompă – accize, taxe și preț de producție plus adaos comercial.

- Advertisement -

     Valoarea unui litru de motorină formată din prețul la producator plus adausul comercial este de 65,8 eurocenți – cu aproape 24% peste media europeană.

     În Austria, de pildă, acest preț – 39,9 de eurocenți, este cu 165% mai mic. Și întrucât prețul petrolului crud este egal în mai toate țările europene, se impune concluzia că diferența cu pricină reprezintă profitul mai mare realizat de Lukoil pe piața bulgară, constată site-ul Off-News.

     Datorita accizelor și taxelor cele mai mici în cadrul Uniunii, prețul la pompă în Bulgaria este în jurul mediei europene, dar totuși mai mare față de cel în țări mult mai bogate precum Austria, Franța, Germania sau Luxemburg.

     Taxele și accizele mai mari în celelalte țări din Uniune fac ca prețul final al unui litru în 11 țări europene să fie mai mare decât cel la sud de Dunăre. Aproape identică este situația la benzina 95.

     În acest mod este favorizat concernul Lukoil – proprietarul singurei rafinării bulgare Neftochim, care realizează un profit mult mai mare pe litru produs decât în celelalte țări europene, constată Off-News. Pe de altă parte, bugetul pierde de pe urmă accizelor și taxelor mai mici. Accizele în Bulgaria – 33 de eurocenți pe litru de motorină sunt cu peste 17 eurocenți mai mici fața de media europeană. Statul bulgar renunță practic la aceasta diferență pentru a oferi producătorului rus un avantaj ce generează supra profit.

     Reprezentanții concernului rus explică diferența ce apare în defavoarea consumatorilor bulgari prin faptul că rafinăria de la Burgas lucrează cu petrol greu rusesc cunoscut sub denumirea Ural, care necesită cheltuieli de prelucrare mai mari. O altă explicație constă în faptul că rafinaria Neftochim nu lucrează la capacitatea maximă, adică cheltuielile fixe sunt repartizate pe cantități mai mici de carburanți vândute.

    Traicio Traikov, fostul ministru al energiei din primul guvern Borisov însă a definit formarea prețurilor la produsele Lukoil drept o cutie neagră. După cum constata saptămânalul sofiot „Capital”, Traikov a fost nevoit să demisioneze în urmă unui conflict direct cu președintele Lukoil Bulgaria din cauza prețurilor practicate de concernul rus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img