AFACERILE DE LA INSTITUTUL ONCOLOGIC: Prietenul lui Vlad Diamantul, Steluța și Faraonul

0

Gândul.ro dezvăluie cum s-a transformat Institutul Oncologic ”Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu” București într-un ”lansator” de contracte încheiate prin procedura achizițiilor directe, în prim plan aflându-se chiar managerul spitalului, Bogdan Tănase, dar și Alina Bonciu, asistent medical-șef IOB.

Tănase este bun prieten al fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Achiziția directă este o modalitate simplă de a achiziționa produse/servicii/lucrări a căror valoare fără TVA, estimată conform prevederilor legale, nu depășește un anumit prag valoric stipulat la art. 7 alin. (5) din Legea nr. 98/2016.

Alături de aceștia, întregind un cvartet financiar de succes, se află liderul CNSLR ”Frăția”, cunoscutul Leonard Bărăscu (zis ”Faraonul”), și Steluța Nicolaescu, director de Îngrijiri la IOB, cea în subordinea căreia se află Alina Bonciu. Cum afacerile și plăcerea merg mână în mână, acest cvartet aduce în atenție și două relații strânse care întregesc imaginea de ansamblu.Managerul Institutului Oncologic București – Bogdan Tănase – se afișează, de foarte multe ori, alături de Alina Bonciu, iar ”Faraonul” Bărăscu de la CNSLR ”Frăția”, cu toate că, oficial, este căsătorit cu Ani Bărăscu, înnoptează cu ”arme și bagaje” alături de Steluța Nicolaescu, directorul de Îngrijiri de la IOB, cei doi împărțind, printre altele, și o vilă din Pantelimon, la periferia Capitalei.

Considerat cel mai bogat lider de sindicat din România, bossul ”Frăția”, Leo Bărăscu, are o relația aparte cu Steluța Nicolaescu

Iată cum s-a construit, încetul cu încetul, o ”echipă” bine sudată.

  • Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București + asistenta-șefă IOB Alina Bonciu
  • Leonard Bărăscu, președintele CNSLR ”Frăția” (dar și al Federației Sanitas) + Steluța Nicolaescu, director de Îngrijiri IOB.

Ambele relații funcționează ireproșabil, iar Leo Bărăscu a dat, mai mult, o dovadă de încredere față de descurcăreața Steluța. Astfel, mașina pe care ”Faraonul” a deținut-o a ajuns la directorul de Îngrijiri din IOB. Totul printr-un ”artificiu” în acte. Este vorba despre un autoturism Suzuki Hybrid (B 973 STE), pe care îl conduce Steluța Nicolaescu, mașina fiind luată de la Bărăscu prin ”intermediarul” Ion Huzu.

Steluța Nicolaescu și Bogdan Tănase apar printre cei care sunt ”prieteni”, pe pagina de Facebook, cu firma Rubicon Editech SRL, considerată ”de casă”, una dintre societățile care încheie contracte cu Institutul Oncologic Român.

Spre exemplu, pe data de 1 februarie a acestui an, Rubicon Editech SRL a ”prins” un contract în valoare de 103.140 lei pentru furnizarea de steplere, aparate de sutură mecanică, plus rezervele necesare.

Aceeași firmă, la data de 18 februarie, a mai încheiat un contract (pentru aceleași materiale), tot în valoare de 103.140 lei.

Achizițiile directe, preferate de conducerea IOB

Managerul IOB, Bogdan Tănase, originar din Buzău, absolvit cursurile UMF ”Carol Davila”, Facultatea de Medicină Generală, devenind medic specialist în Chirurgie Generală în 2018. Din 2013 este medic primar. În 2016, și-a finalizat și pregătirea în Chirurgie Toracică, urmând mai multe cursuri de pregătire și perfecționare în Franța. A profesat în Spitalul Municipal ”Caritas” până când s-a specializat în chirurgie oncologică și s-a transferat la IOB. Până aici, nimic ”anormal”, o carieră medicală și trepte profesionale urcate pas cu pas.

Ca șef al IOB, are obligația să verifice înainte de avizare achizițiile unității medicale. Procedura prin care se realizează o achiziție directă urmează câțiva pași bine stabiliți, iar Institutul Oncologic București nu poate face excepție de la regulă.

Conform procedurilor, după ce se stabilește necesarul de medicamente, echipamente medicale diverse, consumabile medicale și de protecție, materiale de curățenie, prestări servicii de spălătorie și curățenie, mentenanță, urmează traseul avizărilor, care în IOB este următorul:Asistenta-șef a instituției – Alina Bonciu – este persoana care întocmește un raport cuprinzând necesarul respectiv, la nivelul IOB.Raportul este prezentat managerului institutului – Bogdan Tănase, relația sa sentimentală -, iar acesta îl avizează.Cu avizul managerului, raportul ajunge la departamentul ”Achiziții”, pentru a fi încheiate contractele pentru materialele necesare.

Urmând această procedură, la Institutul Oncologic București au fost încheiate, în perioada 30 decembrie 2020 – 22 martie 2021, nu mai puțin de 100 de contracte – 95 de furnizare și 5 de servicii.

Procedura a fost cea de ”negociere fără publicare prealabilă” în 98 din cazuri, celelalte 2 fiind ”licitații deschise” – pe 9 și 22 martie 2021.