spot_img
14.3 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăcoronavirusAFACEREA VACCINURILOR: Von der Leyen ascunde sms-urile cu șeful Pfizer

AFACEREA VACCINURILOR: Von der Leyen ascunde sms-urile cu șeful Pfizer

-

Ombudsmanul european, Emily O’Reilly, a reproşat vineri Comisiei Europene că a refuzat să dea informaţii presei despre schimburile de SMS-uri dintre şefa executivului UE, Ursula von der Leyen, şi directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, pe tema achiziţiei de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează AFP şi Reuters.

Emily O’Reilly a cerut cabinetului Ursulei von der Leyen să procedeze la o ‘cercetare mai aprofundată’ pentru a recupera aceste mesaje şi a le face public conţinutul, în conformitate cu regulile de transparenţă aplicabile documentelor UE.

- Advertisement -

În urma unui articol publicat de New York Times în aprilie 2021 în care se scria că şefa Comisiei schimbase SMS-uri cu Albert Bourla în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziţie de vaccinuri, un jurnalist a cerut Comisiei acces la mesajele respective şi la alte documente legate de aceste discuţii.

Executivul UE, care era mandatat să negocieze achiziţia de vaccinuri în contul statelor membre, a acceptat să-i transmită trei documente (un e-mail, o scrisoare şi un comunicat de presă), dar niciunul din SMS-uri.

- Advertisement -

Comisia a arătat că nu a păstrat SMS-urile, pentru că nu există această obligaţie, ele nefiind supuse regulilor de transparenţă datând din 2001 ale instituţiilor europene.

Într-un răspuns la ancheta declanşată de Emily O’Reilly, executivul UE consideră că aceste SMS-uri sunt, ‘prin natura lor, documente cu durată scurtă de viaţă, care nu conţin în principiu informaţii importante referitoare la politicile, activităţile şi deciziile Comisiei’.

Pentru Emily O’Reilly, dimpotrivă, ‘este clar’ că mesajele ‘se înscriu în cadrul legislaţiei europene privind accesul publicului la documente’, iar ‘publicul poate avea acces la ele dacă privesc activitatea instituţiei’.

Ea a chemat administraţia europeană să-şi actualizeze practicile în materie de păstrare a documentelor, ţinând cont de ‘mijloacele moderne de comunicaţie’.

Emily O’Reilly a criticat faptul că ‘nu a fost făcută nicio tentativă de a identifica dacă SMS-urile în cauză existau’, notând că ‘acest mod de a acţiona nu răspunde aşteptărilor în materie de transparenţă’.

Dacă aceste SMS-uri vor fi identificate, Comisia va trebui ‘să evalueze dacă ele respectă criteriile, în conformitate cu legislaţia UE privind accesul la documente, pentru a fi făcute publice’, concluzionează Ombudsmanul european în recomandările sale, care nu au totuşi caracter constrângător.

Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 cumpărate sau rezervate de Uniunea Europeană sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech.

Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

‘Această situaţie este mai importantă decât un simplu schimb de SMS-uri’, a subliniat eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (Renew Europe). ‘Comisia Europeană a devenit mai puţin transparentă, mai puţin responsabilă faţă de Parlamentul European şi, sincer vorbind, mai decuplată de democraţia europeană’, a afirmat ea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img