spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeAFACEREA TRAMVAIELOR: Firea acuză ALDE că ar fi făcut lobby pentru o...

AFACEREA TRAMVAIELOR: Firea acuză ALDE că ar fi făcut lobby pentru o firmă

-

Primarul general, Gabriela Firea, i-a acuzat, miercuri, în cadrul şedinţei de Consiliu General al Capitalei, pe reprezentanţii ALDE că ar fi făcut presiuni ca Astra să câştige licitaţia pentru cele 100 de tramvaie.

Tudor Tim Ionescu (ALDE) a replicat că, în baza informaţiilor publice, consilierii municipali ai acestei formaţiuni au concluzionat că ar fi existat „nişte probleme” în ce priveşte licitaţia, dar şi că ei au convingerea că produsele româneşti pot să fie competitive.

Astfel, în timpul dezbaterilor CGMB, primarul general a precizat că trei consilieri municipali din grupul ALDE, cu excepţia lui Tudor Tim Ionescu, ar fi făcut presiuni ca Astra să câştige licitaţie de tramvaie.

„Nu a venit grupul ALDE să facă presiuni pe mine şi reprezentanţii direcţiilor care au coordonat licitaţie de tramvaie? Mai puţin domnul Tudor Ionescu. Nu aţi venit voi, ceilalţi trei? Nu aţi venit să îmi spuneţi că trebuie să câştige Astra? Aţi venit cu totul notat pe agendă, să câştige Astra? Că Astra are tramvaie bune, că sunt româneşti. L-am chemat şi pe directorul Direcţiei de Integritate. Nu noi suntem cele care decidem cine câştigă. Poate câştigă Astra, poate câştigă ceilalţi. (…) Cum adică nu a fost presiune? Şi v-am explicat că totul s-a desfăşurat regulamentar şi conform cu legislaţia în vigoare şi să nu mi se spună mie, într-un birou de primărie, cine să câştige şi cine e bine să câştige”, a precizat Firea.

Primarul general a adăugat că susţine companiile autohtone, dar că legea achiziţiilor publice prevede garantarea unui tratament nediscriminatoriu faţă de toţi participanţii la o licitaţie.

„Câtă vreme legea achiziţiilor publice spune că trebuie să garantezi tratament nediscriminatoriu faţă de toţi participanţii la o licitaţie, Gabriela Firea nu poate să vină să îi spună comisiei de licitaţie să îl declare câştigător pe producătorul român. Dar văd că politicieni pot să o facă. Cum este posibil? Ce fac instituţiile statului? Dacă eu ieşeam în presă să spun în cazul unei licitaţii: ‘Mi-ar plăcea să câştige X’… Păi, nu eram arestată a doua zi dimineaţă – şi eu, şi familia mea, şi toţi vecinii mei pe rază de un kilometru?”, a întrebat Firea.

Tudor Tim Ionescu (ALDE) a replicat că nu a reuşit să participe la întâlnirea respectivă, dar că din informaţiile publice a reieşit că ar fi existat „probleme” în ce priveşte licitaţia.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img