spot_img
30.3 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăhighlightAfacerea exportului de medicamente din România: Un milion de bolnavi de diabet...

Afacerea exportului de medicamente din România: Un milion de bolnavi de diabet caută cu disperare insulina

-

In topul primilor 500 de exportatori români se află firmele numărul 1 și numărul 2 de distribuție de medicamente. Mediplus si Farmexpert nu produc nicio pastilă, nu produc o injecție ori un unguent, dar sunt campioni la export. Ca să va faceți o idee: Mediplus e pe locul 118 în topul exporturilor, se bate cu industriile producătoare de mașini, produse petroliere, produse din lemn. Coca-Cola care are producție în România pentru sud estul Europei e pe locul 212, scrie jurnalista Paula Rusu pe blogul său.

Companiile acestea exportă medicamentele care nu mai ajung la pacienții din România. In loc să fie distribuite in farmacii, pleacă  în box paleți catre Germania, Ungaria, Marea Britanie chiar. Este cazul atît de revoltător al insulinei care astăzi e de negăsit în farmacii.Între timp continuă să curgă mesaje de la pacienții români care nu găsesc pe lângă insulină, Augmentin, Rivotril și lista poate continua. Zilnic îmi scriu oameni disperați, de parcă eu sunt farmacie. Am mai săpat puțin, iar informațiile puse cap la cap arată așa: fostul Ministru al Sănătații, Vlad Voiculescu obliga anul trecut prin ordin de ministru ca producătorii și distribuitori să asigure necesarul de medicamente pentru bolnavii români abia apoi putând să vândă în străinătate medicamentele care vin pentru pacienții din România. Ordinul există din 29 noiembrie anul trecut, mai spune Rusu.

Legea pare că nu e obligatorie pentru cei care distribuie medicamentele.  Criza insulinei depre care am scris aici e ilustrativă. Mai grav e că Ministrul Sănătații Florian Bodog recunoaște că cei care fac legea peste legile statului român sunt firmele care în loc să distribuie în farmaciile românești medicamentele, le duc in Europa.  Iată ce îmi spune  Florian Bodog  acum cîteva zile: “sunt la curent cu ceea ce se întâmplă, știu care sunt firmele care fac export paralel și ei știu că eu știu, știu ca insulina pleacă la export paralel, sunt așa-ziși pacienți care recoltează insulina din farmacii pe care le introduc în acest export comunitar, nu există o posibilitate să oprim acum exportul, doar să-l limităm pe o periadă de timp” (…)Intre timp, un milion de bolnavi de diabet caută cu disperare insulina pe care nu o găsesc in farmacii fiindcă a plecat la export așa cum recunoaște chiar dl Florian Bodog, mai scrie ea.

 

, mai spune ea.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img