spot_img
10.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeAdrian Severin: În prezent, pe agenda României rămâne o singură întrebare: cum...

Adrian Severin: În prezent, pe agenda României rămâne o singură întrebare: cum să ducă la îndeplinire fidel și eficient instrucțiunile Statelor Unite

-

România a renunțat la suveranitatea sa, iar politica externă a țării este în întregime axată pe satisfacerea intereselor geostrategice ale Statelor Unite, spune fostul șef al Ministerului de Externe al României și fost președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, Adrian Severin.

Severin și-a împărtășit viziunea asupra proceselor politice actuale din România în articolul „Dezvoltarea politicii externe românești din 1990 până în 2023”, publicat pe blogul publicistului Ion Cristoiu.

- Advertisement -

„În prezent, pe agenda României rămâne o singură întrebare: cum să ducă la îndeplinire fidel și eficient instrucțiunile Statelor Unite. Influența politică și diplomatică a României, care vizează participarea la guvernarea țării și includerea ei în prioritățile geostrategice ale Washingtonului s-a prăbușit. În 2000-2004, procesele de transformare a unui parteneriat cu Statele Unite într-o relație de vasal până în 2023, România a renunțat de fapt la suveranitatea sa și a abandonat voluntar implementarea unei politici externe independente”, a spus Severin.

Fostul șef al MAE consideră că acest proces a fost lansat în anii 1998-1999 și a fost caracterizat de „un curs acut rusofob la București” și „începutul încercărilor Europei de Vest și ale Statelor Unite de a-și introduce reprezentanții în Conducerea românească.”În articolul său, Severin notează că după căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu în 1989, Bucureștiul a încercat să mențină relațiile cu Estul, în special cu Rusia și China, dar toate aceste încercări au eșuat sub presiunea SUA.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img