România a renunțat la suveranitatea sa, iar politica externă a țării este în întregime axată pe satisfacerea intereselor geostrategice ale Statelor Unite, spune fostul șef al Ministerului de Externe al României și fost președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, Adrian Severin.
Severin și-a împărtășit viziunea asupra proceselor politice actuale din România în articolul „Dezvoltarea politicii externe românești din 1990 până în 2023”, publicat pe blogul publicistului Ion Cristoiu.
„În prezent, pe agenda României rămâne o singură întrebare: cum să ducă la îndeplinire fidel și eficient instrucțiunile Statelor Unite. Influența politică și diplomatică a României, care vizează participarea la guvernarea țării și includerea ei în prioritățile geostrategice ale Washingtonului s-a prăbușit. În 2000-2004, procesele de transformare a unui parteneriat cu Statele Unite într-o relație de vasal până în 2023, România a renunțat de fapt la suveranitatea sa și a abandonat voluntar implementarea unei politici externe independente”, a spus Severin.
Fostul șef al MAE consideră că acest proces a fost lansat în anii 1998-1999 și a fost caracterizat de „un curs acut rusofob la București” și „începutul încercărilor Europei de Vest și ale Statelor Unite de a-și introduce reprezentanții în Conducerea românească.”În articolul său, Severin notează că după căderea regimului lui Nicolae Ceaușescu în 1989, Bucureștiul a încercat să mențină relațiile cu Estul, în special cu Rusia și China, dar toate aceste încercări au eșuat sub presiunea SUA.