spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeAdrian Năstase în China: Secolul nostru este chinezesc

Adrian Năstase în China: Secolul nostru este chinezesc

-

Modernizarea reprezintă, în zilele noastre, un proiect strategic pentru China și pentru întreaga lume, în timp ce modernizarea, pentru multe țări, reprezintă post-modernizarea, a declarat astăzi, Președintele Fundației Europene Titulescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, în cadrul Simpozionului internațional găzduit de Universitatea Renmin din China, sub titlul „Viitorul modernizării chineze și inițiativa O centură, un drum”. Invitat de onoare al evenimentului, Adrian Năstase a subliniat că inițiativa „O centură, un drum” este o temă abordată inclusiv în România, țară în care, în această perioadă, sunt aplicate modelele și tradițiile societății occidentale, transmite Radio China.

- Reclama -

RADIO CHINA DESPRE DISCURSUL LUI ADRIAN NĂSTASE:

- Advertisement -

Potrivit acestuia, încă din secolul XIX, au existat dezbateri care continuă și astăzi, privind dezvoltarea și modernizarea societății, însă în timpurile noastre este important să se înțeleagă că valorile, ideile și tradițiile din China trebuie să fie cunoscute mai bine. „De multe ori, în Europa și în România, comparăm procesul de modernizare și în special inițiativa O centură, un drum (B&R) cu Planul Marshall. Pentru că, după Al Doilea Război Mondial, Planul Marshall a fost un proiect important, cu diferite ținte și obiective politice. Diferiți experți susțin că B&R devine un nou Plan Marshall, ceea ce este impresionant”, a arătat președintele Fundației Titulescu. În opinia acestuia, B&R include subsisteme, unul dintre acestea fiind prezent în Europa de Est, România fiind parte din acest sistem. „Cred că este important să ne gândim dacă eventual acest mecanism nu ar trebui să devină o organizație internațională. Este clar acum că devine un proiect extrem de fluid, de mobil”, fiind posibil ca B&R să reprezinte proiectul secolului. 

Iată de ce, în opinia domnului Adrian Năstase, lumea poate defini secolul nostru drept secolul chinez, așa cum secolul 18 a fost francez, secolul 19 a fost britanic, secolul 20 a fost american. „Trebuie să vedem dacă putem aduce mai multă prosperitate și dacă acest proiect va continua să genereze creștere economică și prosperitate socială, nu doar în China, ci în cele peste 170 de țări care au aderat la B&R”.

- Advertisement -

Principal vorbitor al simpozionului, onorat de câteva sute de participanți, domnul Năstase a mai arătat că stabilitatea socială și creșterea economică internațională este legată mai mult sau mai puțin de nivelul exporturilor. În aceste condiții, lumea trebuie să mențină stabilitatea ordinii internaționale, simultan cu stabilitatea pieței globale. 

„Aici nu este vorba doar despre China, ci este vorba mai ales despre capacitatea altor țări de a absorbi ceea ce China produce la un nivel calitativ tot mai ridicat, în această ecuație fiind cuprinse foarte multe aspecte. Dar, trebuie văzut că foarte multe predicții care au vizat economia și dezvoltarea Chinei s-au dovedit greșite. Iată de ce, China are toate șansele să devină prima economie a lumii prin cooperare globală, utilizând bineînțeles de toate condițiile interne: economice, demografice, educaționale. China a demonstrat în ultimele decade că știe să utilizeze toate aceste condiții în mod eficient”. 

Nu în ultimul rând, domnul Adrian Năstase a subliniat că inițiativa B&R proiectează China la nivel global, fiind capabilă să intre pe piața globală, făcând față protecționismului și izolării inițiate de Occident, generând o schimbare de paradigmă. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img