spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateAdrian Năstase: Este momentul ca România să lege intrarea în Schengen de...

Adrian Năstase: Este momentul ca România să lege intrarea în Schengen de situaţia referitoare la circulaţia autocamioanelor şi tirurilor cu cereale în Ucraina. Trebuie să învăţăm şi de la unguri şi felul în care poţi să te comporţi pentru a obţine anumite obiective proprii

-

Războiul de la graniţă şi atitudinea ţării noastre în acest context al noilor provocări globale şi geostrategice au fost temele abordate de foştii premieri Viorica Dăncilă şi Adrian Năstase, care consideră că România trebuie să-şi afirme mai ferm identitatea.

- Reclama -

Viorica Dăncilă, Adrian Năstase şi Ioan Mircea Paşcu au participat la „Forum România”, dezbatere organizată la Palatul Parlamentului de Fundaţia CRED, sub Înaltul Patronaj al Academiei Române.

- Advertisement -

În România, în ultimii ani, există o problemă de identitate sub numeroase aspecte, iar ţara noastră va trebui, în perioada următoare, să combine în permanenţă strategia de politică externă cu strategia de apărare pentru a fi pregătită pentru eventuale deteriorări ale situaţiei, a afirmat, la rândul său, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu, fostul premier Adrian Năstase.

„Avem sentimentul că umbrela de securitate pe care o avem este oarecum suficientă, discursurile de la NATO ne vor apăra într-un mod definitiv. Cred însă că noi va trebui în perioada următoare să combinăm în permanenţă strategia de politică externă cu strategia de apărare pentru a fi pregătiţi pentru eventuale deteriorări ale situaţiei”, a subliniat Năstase.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, este evidentă o criză majoră a dreptului internaţional, care nu mai este luat în considerare inclusiv cu raportare la relaţia dintre SUA şi Rusia, dintre Ucraina şi Rusia.

„Lucrul acesta ne duce cu gândul, pe mine cel puţin, la perioada 1934 – 1936, cu riscurile pe care le putem bănui. (…) Cred că, în ceea ce ne priveşte, la nivelul UE, NATO, sigur că există obiective comune, ele sunt determinate însă prin acţiunea concretă de percepţia pericolului. Percepţia pericolului vine însă de la actorii majori ai Alianţei şi de aici nevoia de a încerca să introducem şi obiective proprii în cadrul strategilor acestor organizaţii”, a adăugat Năstase.

El propune că este momentul ca România să lege intrarea în Schengen de situaţia referitoare la circulaţia autocamioanelor şi tirurilor cu cereale în Ucraina.

„Nu vreau să spun mai mult, dar eu cred că trebuie să învăţăm şi de la unguri şi felul în care poţi să te comporţi pentru a obţine anumite obiective proprii în interiorul unei organizaţii care se bazează pe procedură de unanimitate şi pe suveranitate”, a mai afirmat Adrian Năstase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img