spot_img
22.4 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăAnalizeAdrian Năstase dă cu urșii în PSD: Este PSD in buzunarul lui...

Adrian Năstase dă cu urșii în PSD: Este PSD in buzunarul lui Agent Green?

-

Ieri, după indelungi consultări, guvernul a adoptat o ordonantă de urgentă privind metodele de interventie imediată pentru specia de urs brun. Obiectivul principal este acela de a proteja viata si integritatea corporală a persoanelor, in conditiile inmultirii incidentelor produse de ursii care pătrund in intravilanul localitătilor, scrie fostul premier Adrian Năstase pe blogul său.

- Reclama -

CE SUSȚINE ADRIAN NĂSTASE:

Ordonanta prevede folosirea graduală (succesivă) a unor metode de interventie in astfel de situatii: alungare, tranchilizare si relocare sau extragere prin eutanasiere ori impuscare. Echipele de interventie sunt formate din primar, jandarmi, medic veterinar si personal tehnic de specialitate – angajat al gestionarului terenului respectiv (eventual personalul tehnic de specialitate al Gărzii forestiere). Se prevede crearea unui Sistem de monitorizare din care fac parte Agentia natională de protectia mediului, Garda Natională Forestieră, ANSVA, unitătile administrativ teritoriale si Centrele de reabilitare/ingrijire (pentru puii de urs capturati). Pe această bază, se infiintează un registru national al alungărilor, tranchilizărilor si relocărilor ori extragerilor prin eutanasiere sau impuscare a exemplarelor de urs. După fiecare actiune de interventie, in 24 de ore, se intocmeste un raport al evenimentului (identificat prin sesizare de către cetăteni la 112). 

Deci, aceste interventii nu au nicio legătură cu vânătoarea. Solutia impuscării (atunci când e necesară) este prevăzută pentru „personalul tehnic de specialitate (pădurari), nu pentru membrii asociatiilor de vânătoare. Este vorba de interventii de legitimă apărare a comunitătilor locale fată de un risc major la adresa vietii si bunurilor locuitorilor lor.

Ce au inteles liderii PSD din această ordonantă (pe care probabil că nu au citit-o. Vă redau, mai jos comunicatul lor:

„Voi sunteţi problema, nu urşii! OUG-ul ticălos adoptat azi de Guvernul Cîţu lasă urşii – simbolul României, în bătaia puştilor nemiloase ale vânătorilor de trofee! PSD solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR această ordonanţă odioasă a Guvernului! Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urşilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern!

Înainte de a da practic drumul la împuşcarea la liber a urşilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. Pentru că ursul nu merge la terasă, Cîţu! Şi nici nu e pasionat de petreceri wow! În schimb, voi le-aţi tăiat pădurile şi le-aţi distrus habitatul!

Nu aţi alocat niciun ban pentru a fi hrăniţi în pădure şi nu aţi protejat zonele aflate în pericol cu garduri electrice. N-aţi făcut nimic, dar acum daţi liber la împuşcat! Fără milă, fără remuşcări şi fără nicio jenă! În contrapartidă, Cîţu şi toţi incompetenţii săi din Guvern ar trebui de urgenţă relocaţi! Au făcut destul rău României!”

Câteva comentarii:

 1. „voi sunteti problema, nu ursii”. Eu cred că sunt DOUA probleme distincte.
 2. „OUG-ul ticălos”. O formulare pe care Vadim ar fi invidiat-o.
 3. „ursii- simbolul României”. Credeam că ursul este simbolul Rusiei.
 4. „bătaia pustilor nemiloase „. Impărtirea in pusti nemiloase si pusti miloase pare o descoperire mai recentă a social-democratiei.
 5. „ale vânătorilor de trofee”. Dacă liderii partidului sau consultantii lor ar fi citit textul OUG (poate că era un efort prea mare), ar fi aflat că trofeele (craniul si blana) rămân in proprietatea publică a statului .
 6. „ordonantă odioasă”. De ce ‘odioasă”? Pentru că nu se ocupă de „salarii si pensii, de inflatie” ci doar de viata cetatenilor?
 7. „Uciderea lui Arthur a fost doar inceputul”. Inteleg că acel episod a fost foarte dureros pentru PSD. Arthur pare că a fost foarte apropiat de partid.
 8. „Decimarea in masă”. Formularea este putin neclară. Sunt oare informatii la partid că urmează să fie impuscati 10% din populatia de ursi?
 9. „impuscarea la liber”. Poate că cei care au scris textul ar fi trebuit să citească OUG pentru a vedea conditiile extrem de restrictive. E aproape la fel ca la vânătoarea de licurici – numai unii au voie.
 10. „ursul nu merge la terasă, „nu e pasionat de petreceri”. Se pare că nu mai e chiar asa. Au ajuns pe multe terase.
 11. „voi le-ati tăiat pădurile si le-ati distrus habitatul”. Partial adevărat dar cresterea populatiei de ursi este o cauză la fel de adevărată.
 12. „nu ati alocat niciun ban pentru a fi hraniti in pădure”. Propun ca guvernul să dea banii iar cei care au scris acest text să meargă in pădure să ducă mancarea pentru ursi.
 13. „nu ati protejat zonele aflate in pericol cu garduri electrice” (probabil că e vorba de case dar si de drumurile pe care merg copiii la scoală, etc). Nu cred insă că liderii partidului sugerează locuitorilor din anumite localităti să trăiască in spatele unor garduri de sârmă ghimpată.
 14. „in contrapartidă, Citu si toti incompetentii săi din guvern ar trebui de urgentă relocati”. Final apoteotic. Serios, profesionist!

Mi-e greu să inteleg acest mod de abordare. Stiu că stnga europeană iubeste ecologismul, progresismul, LGBT dar cred că stânga românească ar trebui să-si construiască propriul mesaj. Mai ales că s-ar putea să avem alegeri prezidentiale anticipate.

PS. Am adăugat o poză cu Hrusciov la vânătoare de urs in România. Unii spun că atunci s-a decis retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul nostru.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...