spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăAnalizeAdrian Năstase: Americanii, statul de drept și dronele

Adrian Năstase: Americanii, statul de drept și dronele

-

Fostul premier Adrian Năstase, expert în Drept internațional, face o observație tulburătoare în cazul evenimentelor din Afganistanul ultimelor zile: în locul prinderii și judecării teroriștilor s-a ajuns la executarea lor cu dronele?, transmite Inpolitics.

”După al doilea Razboi mondial, pedepsirea celor vinovati de incălcarea principiilor si a normelor (genocid sau crime impotriva umanitătii) s-a realizat prin aducerea lor in fata unui tribunal (Nurnberg, Tokyo, etc). Din acest motiv, au fost create si Tribunalul penal international sau diverse tribunale regionale” scrie Năstase pe siteul propriu.

”Războiul din Afganistan s-a incheiat prin Acordul de la Doha. Atentatul monstruos, de zilele trecute, in care au murit peste 100 de persoane, inclusiv 13 militari americani, l-a determinat pe presedintele Biden să anunte că SUA se vor răzbuna, ceea ce a si făcut, omorand cu o dronă doi lideri ai ISIS-K.
Intrebarea pe care mi-o pun este dacă teoria statului de drept care cere ca cei vinovati să fie adusi in fata unui tribunal pentru a fi pedepsiti, nu este valabilă si in plan international?! Dacă nu este, atunci si alte tări ar putea prelua acest model pentru a pune in aplicare „justitia naturală”. Asa cum modelul „autodeterminării” Kosovo a fost preluat si de altii…
De vreo cincizeci de ani, mă ocup de analiza dreptului international. Din păcate, in ultima vreme, constat că nu au mai fost adoptate mari conventii multilaterale, iar dreptul international nu mai este invocat decât foarte rar in discursurile liderilor mondiali.
Pentru a-l invoca pe Titulescu, „forta dreptului” lasă (din nou) locul „dreptului fortei” conchide fostul premier. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img