Adélaide de Clermont-Tonnerre, câștigătoarea Marelui Premiu pentru roman al Academiei Franceze

0
30

Adélaide de Clermont-Tonnerre, directoare de redacție la revista ‘Point de vue’, este câștigătoarea Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru volumul ‘Le Dernier des nôtres’, a informat joi Academia citată de AFP.

Adélaide de Clermont-Tonnerre, 40 de ani, a fost aleasă din primul tur cu 11 voturi față de cinci pentru Benoît Duteurtre (‘Livre pour adultes’) și trei pentru  Sylvain Prudhomme (‘Légende’).

Primul ei roman ‘Fourrure’ (2010) a fost recompensat cu cinci premii, printre care premiul Maison de la presse, și a fost finalist al premiului Goncourt du Premier Roman. ‘Le Dernier des nôtres’, al doilea său volum apărut la editura Grasset, are toate ingredientele ‘romanului popular’.

În aproape 500 de pagini, romanul prezintă povestea unui tânăr ambițios care se îndrăgostește la New York, la sfârșitul anilor 1960, de fata unui miliardar. Personajul romanului, Werner Zilch, este cetățean american după adoptarea sa de o familie americană.

Însă Werner, tânărul agent imobiliar cu ochi albaștri ca cerul, nu s-a născut pe pământ american. Mama sa grav rănită în timpul bombardamentul asupra orașului Dresda în al doilea Război Mondial l-a adus pe lume ca printr-un miracol. Werner Zilch este un seducător irezistibil. Însă el se va îndrăgosti iremediabil când o va întâlni pe Rebecca Lynch.

Adélaide de Clermont-Tonnerre excelează în relatarea acestei povestiri de dragoste, care riscă uneori să devină siropoasă. Ea trece încet de la lecția de istorie la thriller, îndreptându-se spre ‘romanul popular’ și un final fericit.