Acuzat de corupție înainte de alegeri, Andrej Babiš câștigă în fanfare alegerile din Cehia

0

În Cehia, rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare arată că formațiunea ANO a omului de afaceri devenit politician, Andrej Babiš, este pe cale să obțină o victorie categorică în scrutinul care a avut loc vineri și sâmbătă.

Cu câteva zile înainte de alegeri, Andrej Babiš a fost inculpat pentru corupție și a fost acuzat că ar fi fost colaborator al Securității cehoslovace. 

După verificarea buletinelor din aproape 90% din secțiile de vot, mișcarea populistă a lui Babiš, care a fost până recent ministru al Finanțelor, conducea cu peste 30% din voturi fiind în poziția să formeze o coaliție de guvernare.

Pe locul doi cu peste 11% se situează formațiunea naționalistă Partidului Democrației Directe care militează pentru conducerea țării prin referendumuri, are o doctrină anti-islamică și anti-imigrație, se pronunță pentru ieșirea Cehiei din Uniunea Europeană.

Supranumit „Trump al Cehiei”, câștigătorul alegerilor, multimiliardarul Babiš, nu promovează ieșirea țării din UE, dar nici nu este euro-entuziast. Rezultatele parțiale mai arată o scădere masivă a partidelor tradiționale social-democrat și creștin-democrat, în vreme ce s-au întărit partidele antisistem, inclusiv Partidul Comunist și Partidul Piraților.