spot_img
1.1 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăEconomieAcțiunile Volkswagen, în creștere pe fondul unor achiziții masive venite din partea...

Acțiunile Volkswagen, în creștere pe fondul unor achiziții masive venite din partea unui cumpărător ‘misterios’

-

Principalul indice al bursei de la Frankfurt era vineri în creștere pe fondul achizițiilor masive de acțiuni Volkswagen, care au dat naștere la speculații cu privire la identitatea cumpărătorului ‘misterios’ interesat să cumpere acțiuni la o companie care în prezent trece prin cea mai gravă criză din istoria sa, transmite AFP, conform Agerpres.

- Reclama -

În jurul orei 14.50 GMT, acțiunile ordinare Volkswagen erau în creștere cu 7,19% până la 124,55 euro, după ce în cursul zilei au crescut până la 12%. La aceeași oră acțiunile preferențiale Volkswagen, incluse în indicele Dax al bursei de la Frankfurt, erau în creștere cu 2,75%, până la 106,35 de euro.

În ultimele două săptămâni, acțiunile Volkswagen au pierdut 50% din valoare, după ce grupul auto a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scăderea cotației acțiunilor a șters peste 25 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră a Volkswagen, ceea ce i-a făcut pe unii analiști să facă recomandări de cumpărare.

Mai multe bănci, cum este Berenberg de exemplu, au emis recomandări de cumpărare pentru acțiunile Volkswagen, care au mai recuperat săptămâna aceasta o parte din pierderi. Însă, evoluția de vineri a acțiunilor ordinare. Volkswagen sugerează că au existat achiziții masive care depășesc o simplă speculație cu privire la revenirea titlurilor. ‘Aceasta nu poate să fie ceva inofensiv’, a declarat o sursă din piață.

Cotidianul german Bild evoca posibilitatea unor achiziții masive din partea familiilor Porsche și Piëch, acționarii majoritari de la Volkswagen. Ipoteza unei majorări a participațiilor deținute de cele două familii este susținută de faptul că cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul acțiunilor ordinare, care dau fiecare un drept de vot.

Familiile Porsche și Piëch, moștenitorii inventatorului celebrei ‘broscuțe’ și fondatorul Volkswagen, dețin prin intermediul holdingului Porsche SE aproximativ 52,2% din capitalul grupului auto german. Chiar înainte de izbucnirea scandalului falsificării rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel, holdingul Porsche SE și-a majorat participația la Volkswagen prin preluarea unui pachet de 1,5% din titlurile Volkswagen deținut de Suzuki.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img