Academia Română nu dispune de probe care să susțină afirmația lui Gabriel Liiceanu potrivit căreia acad. Nicolae Breban l-ar fi amenințat cu moartea într-o ședință a Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, susține președintele prestigiosului for de știință și cultură, Ionel-Valentin Vlad, într-o scrisoare postată miercuri pe site-ul Academiei, transmite Agerpres.

“Academia Română nu dispune de probe care să susțină afirmația dumneavoastră conform căreia domnul Acad. Nicolae Breban v-ar fi amenințat în mod real și cred din toată inima că, oricât de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale, nu ar putea să dorească moartea cuiva, fie că este vorba despre o personalitate a culturii române sau despre oricare alt cetățean”, afirmă acad. Vlad în răspunsul la scrisoarea deschisă adresată de Liiceanu în data de 1 iunie.

Menționând că a aflat “prima dată” de “o presupusă amenințare” din scrisoarea editorului, președintele Academiei Române precizează că în calitatea pe care o are nu cenzurează ședințele instituției pe care o conduce.

“Președintele Academiei Române nu ascultă, nu supraveghează și nu cenzurează ședințele interne ale secțiilor științifice ale Academiei Române, care reflectă opiniile specialiștilor din domeniu”, precizează Vlad, amintind că președintele Secției de Filologie și Literatură, acad. Eugen Simion, a negat existența vreunei amenințări la adresa lui Gabriel Liiceanu din partea acad. Nicolae Breban.

Ionel-Valentin Vlad subliniază că regretă că astfel de interpretări au fost posibile, dar și că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumției.

“În calitate de Președinte al Academiei Române, regret că astfel de interpretări au fost posibile, dar și că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumției, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informări precare și viciate a cetățenilor, într-un spațiu public prea adesea tensionat și conflictual”, arată acad. Vlad.

Totodată, el își exprimă “îngrijorarea față de scindarea mediului intelectual românesc și de radicalizarea atitudinilor, însoțite în ultima vreme de un limbaj agresiv, impropriu elitei culturale și științifice”.

“Am încrederea că discipolul lui Constantin Noica și directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societății românești modelul solidarității, generozității și înțelepciunii, ‘cuvânt împreună despre rostirea și despre ființa românească’. În ceea ce privește Academia Română, a fost și rămâne, conform menirii sale, cel mai înalt for de spiritualitate al României, chiar și în condițiile traversării, asemenea întregii societăți românești, a unor vremuri bune și vremuri tulburi, regimuri democratice sau dictatoriale, perioade faste sau mai puțin faste. Cu gândurile și sentimentele cele mai bune pentru poporul român, din care și eu și dumneavoastră facem parte”, se mai arată în scrisoarea acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?