spot_img
25.3 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăDezvaluiriABUZ FĂRĂ PRECEDENT/ Doi și un sfert vrea să asculte populația fără...

ABUZ FĂRĂ PRECEDENT/ Doi și un sfert vrea să asculte populația fără mandat de la judecător: Tehnocratul Dragoș Tudorache a aprobat încălcarea drepturilor fundamentale

-

Ministerul Afacerilor Interne a publicat, luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi înfiinţează o nouă structură, Unitatea de Protecţie Internă (UPI). Proiectul prevede realizarea de interceptări fără mandat de la judecător.

„Proiectul prevede, printre altele, la articolul 13, că UPI va putea culege informaţii fără mandat de interceptare de la judecător”, arată APADOR-CH.

- Advertisement -

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat, miercuri, Ministerului Afacerilor Interne să modifice ordonanţa de înfiinţare a Unităţii de Protecţie Internă (UPI), astfel încât noua structură să poată efectua intreceptări numai cu mandat de la judecător.

Fosti-si-actuali-sefi-din-DIPI--urmariti-penal-pentru-infractiuni-comise-in-sprijinul-lui-Gabriel-Oprea„Modificarea proiectului de ordonanţă de urgenţă în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă de MAI, UPI ar urma să deruleze acest tip de activităţi în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror”, precizează APADOR-CH.

- Advertisement -

Asociaţia aminteşte că actualul Cod de procedură penală, intrat în vigoare în 2014, stipulează că măsurile de culegere de informaţii/supraveghere a persoanei care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de către procuror, ci numai de către judecător, care este magistrat independent.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, miercuri, că ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Unităţii de Protecţie Internă va fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img