spot_img
14.1 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăEconomieABERAȚIILE care rezultă din legea bacșisului

ABERAȚIILE care rezultă din legea bacșisului

-

- Reclama -

În drumul după taxarea bacşişului, Guvernul vine cu reguli foarte greu de aplicat. Chiar s-ar putea spune ca e imposibil de respectat legea. Şi dacă ar fi privită din cealaltă perspectivă, se poate ajunge la abuzuri din partea Fiscului, spune Digi 24.

- Reclama -

Odată cu intenţia de a impozita bacşişul revine în actualitate şi registrul de bani personali. Acolo, angajaţii trebuie să treacăţi bani au în buzunar la intrarea în tură. Registrul a fost introdus în 1999 şi eliminat în 2008. Dar nu prea a contat.

- Advertisement -

Acum este promisă o urmărire a datelor de catre Fisc. Însă, la cum se anunţă, se poate ajunge la situaţii greu de explicat. Totul e simplu când angajatul are mai puţini bani. El trebuie să ataşeze în registru un bon fiscal pentru ce a cumpărat, corespunzător cifrei. Însă, dacă dă bani cu împrumut sau primeşte bani de la un prieten, nu are cum să îi justifice.

Iar ordonanţa guvernului explică foarte clar că trebuie să existe justificare pentru bani. Angajaţii din bar sau restaurant sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor când oamenii de la Fisc o cer. E o prevedere care merge la limita atingerii libertaţii persoanelor.

- Advertisement -

De asemenea, pot apărea situaţii în care banii aflaţi asupra unei persoane, proveniţi din bacşiş, nu pot fi justificaţi în anumite momente, chiar dacă persoana în cauză are toate intenţiile bune din lume. De pildă, cameristele sunt răsplătite cu un bacşiş lăsat în cameră după plecare. Nu se poate tăia bon fiscal în lipsă. Iar camerista strânge banii lăsaţi pe noptieră în timp ce face curăţenie, o treabă care poate lua ore întregi. În tot acest timp, are asupra sa bani care nu pot fi justificaţi.

Pentru a taxa bacşişul, sunt activităţi unde trebuie făcute tot felul de modificări ale aparaturii. De pildă, la taxiuri. Aparatele eliberează bon în funcţie de distanţele parcurse. Nu există posibilitatea de a introduce alte date, cum ar fi calcularea bacşişului. În acest caz, trebuie modificat aparatul.

Modificarea softului este însă o procedură de durată, ce nu va fi gata în câteva zile, pâna când intră în vigoare ordonanţa Guvernului.

Executivul a încercat să închidă cât mai multe portiţe prin care se poate ocoli prevederea din lege. Însă se deschid bulevarde de probleme. Şi asta pentru că se încearcă reglementarea unui domeniu în care, în majoritatea ţărilor din lume, se merge pe conformarea voluntară, adică veniturile sunt declarate de bunăvoie. Însă, la noi, conformarea voluntară este floare rară şi principalul motiv este că majoritatea contribuabililor au o părere extrem de proastă despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img