Scriitorul german și laureat al premiului Nobel pentru Literatură Günter Grass a murit luni, la vârsta de 87 de ani, într-o clinică din Lübeck, potrivit editurii sale Steidl, citată de AFP, transmite Agerpres.
Cunoscut pentru convingerile sale de stânga și pentru opiniile sale controversate, Günter Grass este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumătate a secolului XX.
De la publicarea în 1959 a capodoperei sale, „Toba de tinichea”, un succes mondial ecranizat pentru marele ecran de Volker Schloendorff și premiat cu Palme d’Or la Cannes pentru cel mai bun film, scriitorul german cunoscut pentru mustața lui stufoasă și nelipsita pipă nu a încetat să agite spiritele cu declarațiile sale polemice despre trecutul nazist al țării.
Printre operele sale cele mai cunoscute figurează „Pisica și șoarecele”, „Ani de câine”, „Anestezie locală”, „Calcanul”, „Șobolanul”, „Apel către broasca râioasă”, „Secolul meu”, „În mers de rac”, sau „Aparatul de fotografiat”.
Născut la 16 octombrie 1927, la Dantzig, Grass a recunoscut că a făcut parte în tinerețe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deși în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. Laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1999, romancierul s-a consacrat în ultima vreme desenului și picturii în acuarelă, după o perioadă în care a fost spitalizat.
Günter Grass a declanșat o amplă polemică, în aprilie 2012, după ce a publicat în presa germană un poem în care critica Israelul și afirma că această țară „amenință pacea mondială” prin arsenalul ei atomic. Israelul l-a declarat pe autorul german la scurt timp după aceea persona non grata.