A început procesul cotelor obligatorii de migranți la Curtea Europeană de Justiție

0

Actualul sistem de cote de imigranți al Uniunii Europene este „evident nepotrivit” pentru a face față crizei migrației, a declarat reprezentantul Ungariei în fața Curții Europene de Justiție (CJUE), unde a început miercuri procesul intentat de Ungaria și Slovacia împotriva acestui sistem, relatează MTI.

Miklos Zoltan Feher, director în Ministerul ungar de Interne, a subliniat că țara sa recunoaște și respectă pe deplin solidaritatea ca stând la baza rezolvării crizei migrației, dar nu poate accepta sistemul de cote obligatorii, pe care îl consideră inadecvat, o dovadă fiind faptul că în ultimele 18 luni au fost redistribuiți doar 18.000 de refugiați.

„Multitudinea de argumente” existente împotriva acestui mecanism constituie în sine o dovadă a precarității sale, a afirmat oficialul ungar, evocând numeroase chestiuni legate atât de procedură, cât și de substanță.

În ce-l privește, reprezentantul UE a insistat că este „inacceptabil” că Ungaria aspiră la un statut special în legătură cu schema de redistribuire a refugiaților, acuzând-o că a încercat să evite poziționarea în „prima linie” și îndeplinirea obligațiilor ce i-au revenit după adoptarea sistemului de cote. El a mai afirmat că încercarea de a rezolva criza fără precedent din 2015 printr-un sistem de cote obligatorii a dus la îmbunătățirea situației, chiar dacă unele state membre ale UE au refuzat în mod expres să accepte refugiați.

Ungaria și Slovacia au apelat la CJUE în decembrie 2015, după ce în septembrie miniștrii de interne au votat în favoarea implementării unui sistem de cote obligatorii pentru a redistribui 120.000 de refugiați între statele membre ale Uniunii, în urma valului de imigranți ilegali sosiți în acel an. Sistemul a fost adoptat cu o majoritate calificată, dar Republica Cehă, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă, iar Danemarca s-a abținut.