spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeA început procesul cotelor obligatorii de migranți la Curtea Europeană de Justiție

A început procesul cotelor obligatorii de migranți la Curtea Europeană de Justiție

-

Actualul sistem de cote de imigranți al Uniunii Europene este „evident nepotrivit” pentru a face față crizei migrației, a declarat reprezentantul Ungariei în fața Curții Europene de Justiție (CJUE), unde a început miercuri procesul intentat de Ungaria și Slovacia împotriva acestui sistem, relatează MTI.

- Reclama -

Miklos Zoltan Feher, director în Ministerul ungar de Interne, a subliniat că țara sa recunoaște și respectă pe deplin solidaritatea ca stând la baza rezolvării crizei migrației, dar nu poate accepta sistemul de cote obligatorii, pe care îl consideră inadecvat, o dovadă fiind faptul că în ultimele 18 luni au fost redistribuiți doar 18.000 de refugiați.

- Advertisement -

„Multitudinea de argumente” existente împotriva acestui mecanism constituie în sine o dovadă a precarității sale, a afirmat oficialul ungar, evocând numeroase chestiuni legate atât de procedură, cât și de substanță.

În ce-l privește, reprezentantul UE a insistat că este „inacceptabil” că Ungaria aspiră la un statut special în legătură cu schema de redistribuire a refugiaților, acuzând-o că a încercat să evite poziționarea în „prima linie” și îndeplinirea obligațiilor ce i-au revenit după adoptarea sistemului de cote. El a mai afirmat că încercarea de a rezolva criza fără precedent din 2015 printr-un sistem de cote obligatorii a dus la îmbunătățirea situației, chiar dacă unele state membre ale UE au refuzat în mod expres să accepte refugiați.

- Advertisement -

Ungaria și Slovacia au apelat la CJUE în decembrie 2015, după ce în septembrie miniștrii de interne au votat în favoarea implementării unui sistem de cote obligatorii pentru a redistribui 120.000 de refugiați între statele membre ale Uniunii, în urma valului de imigranți ilegali sosiți în acel an. Sistemul a fost adoptat cu o majoritate calificată, dar Republica Cehă, Slovacia, România și Ungaria au votat împotrivă, iar Danemarca s-a abținut.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img