spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăAnalizeA început numărătoarea inversă pentru Merkel

A început numărătoarea inversă pentru Merkel

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Kay-Alexander Scholz

Alegeri în Bavaria, în Hessa, congresul formaţiunii conservatoare CDU în decembrie – acestea sunt câteva din bătăliile ce-i stau Angelei Merkel înainte. Întrebarea este: cât de puternică mai e cancelara federală?

- Advertisement -
    
Bundeskanzlerin Merkel mit vom Wind verwehten Haar (picture-alliance/dpa/S. Stache)

Potrivit unor comentatori, Angela Merkel a făcut o bună figură la reuniunea organizaţiei de tineret a CDU, Junge Union. Ziarul „Die Welt”, de pildă, a scris că i-a făcut pe tineri să pară bătrâni. Cancelara şi totodată preşedinta CDU, principalul partid de guvernământ din Germania, a ţinut la finele săptămânii trecute un discurs care a conţinut multă autocritică, dar şi atacuri. La finele cuvântării, Merkel a recoltat aplauze furtunoase din partea auditoriului ridicat în picioare. Şi asta din partea organizaţiei de tineret, care se pretinde mai conservatoare decât formaţiunea-mamă şi care se opune de mai multă vreme liniei de centru a CDU impusă de Merkel. Au fost rostite cu acea ocazie şi critici la adresa şefei executivului, dar o reglare de conturi sau chiar o rebeliune împotriva ei nu au existat. Astfel că se poate vorbi despre o mică victorie la puncte pentru Merkel.

Numărătoarea inveresă a pornit. Dar cât de rapid?

- Advertisement -

Merkel este foarte experimentată în privinţa criticilor la adresa propriei persoane. La începutul primului ei mandat de cancelar s-a afirmat că nu va fi în stare să facă faţă sarcinilor pe care le presupune această funcţie. Dar asta a fost în 2005. În anii următori CDU a pierdut alegeri importante în diverse regiuni. Chiar şi alegerile generale nu s-au lăsat cu victorii răsunătoare pentru creştin-democraţi. Cu toate acestea Merkel a rămas în funcţie şi nu s-a lăsat izgonită de la putere. În numeroase cazuri a trecut peste eşecurile personale, făcându-se că plouă. Nu sunt puţini cei care îşi aduc aminte de asta la Berlin, în aceste zile în care se prevesteşte, poate pripit, sfârşitul perioadei Merkel.

Toţi ştiu, desigur, că aceasta se va încheia cândva. Dar întrebarea este: când? Merkel spune că a fost aleasă pentru această legislatură iar ea se încheie în 2021. Cei mai mulţi comentatori cred că ea va dori să modereze un transfer elegant de putere, poate la jumătatea legislaturii. Nu trebuie uitat că este în joc şi felul în care posteritatea va judeca prestaţia şefei guvernului. Dar crizele care zguduie actuala coaliţie guvernamentală îi fac pe mulţi să creadă că nu va mai putea să reziste mult timp. Iar criticile la adresa lui Merkel devin tot mai virulente.

Se caută un succesor al lui Merkel

Următoarele ar fi argumentele pentru un transfer ordonat de putere: nu există un succesor carismatic care să-i grupeze în spatele său pe adversarii cancelarei. „Dacă Merkel nu va mai rezista, atunci CDU va avea o problemă uriaşă”, apreciază de pildă politologul Wolfgang Merkel, care nu este înrudit cu cancelara. „Nu există nicio personalitate politică destul de convingătoare pentru a o succeda pe Merkel”, a completat el. În ciuda acestui aspect se anunţă nelinişti, fiindcă la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea stârni o furtună politică de toamnă, care s-o măture şi pe Merkel.

În Bavaria, care este patria politică a Uniunii Creştin Sociale, partenerul formaţiunii CDU conduse de Merkel, se anunţă o înfrângere răsunătoare a conservatorilor la alegerile regionale. CSU guvernează Bavaria de decenii cu majoritate absolută. Acum însă, formaţiunea va întruni, potrivit sondajelor, doar 35 la sută din voturi. Iar unii ar putea fi tentaţi s-o facă pe Merkel, cu a sa politică pentru refugiaţi, responsabilă pentru slaba prestaţie. Soliditatea alianţei dintre CDU şi CSU la nivel federal ar putea fi ameninţată. Nu trebuie uitat în context că şeful CSU, Horst Seehofer, este ministru de Interne în cabinetul Merkel. Două săptămâni mai târziu vor avea loc alegeri în landul Hessa. Acolo guvernează CDU împreună cu ecologiştii şi această coaliţie ar putea pierde scrutinul. Aceasta ar fi a doua înfrângere în serie pentru preşedinta CDU.

Partidele mari au în general probleme

Faptul că rezultatele din sondaje sunt atât de nefavorabile coaliţiei de la Berlin se datorează, potrivit unor observatori, conflictelor deschise existente între partenerii de guvernare. Un exemplu în acest sens este cazul fostului preşedinte al serviciului de informaţii interne „Verfassungschutz”, Hans-Georg Maasen, apărat de CSU, dar demis la presiunile formaţiunii laburiste SPD. Pentru a nu complica suplimentar situaţia, formaţiunile din coaliţie au decis, pentru moment, un soi de armistiţiu. Nimeni nu vrea să toarne şi mai mult ulei în foc, fiindcă numeroşi alegători sunt încă indecişi, potrivit demoscopilor. În Germania şi mai ales în CDU există idealul unităţii. Numai astfel poate fi convins electoratul. Disputele politice interne sunt considerate contraproductive iar actualele sondaje par să confirme această teorie.

Cu toate acestea scena politică este cuprinsă de nelinişte. O nelinişte care ia amploare. Partidele clasice mari CDU/CSU şi SPD îşi pierd din popularitate chiar şi fără motiv. În schimb, ecologiştii liberali de stânga şi formaţiunea populistă de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) cresc în sondaje. Aceste două formaţiuni sunt creditate fiecare cu mai bine de 15 la sută din voturi. Unii politologi, între care Werner Patzelt, cred că aceste două partide vor domina pe termen lung scena politică. Ele sunt polii noului conflict politic fundamental legat de globalizare, afirmă Patzelt. Pe acest fundal, alegerile anticipate ar fi o opţiune riscantă pentru CDU/CSU şi SPD.

Alegeri pentru prezidiul CDU în decembrie

Este evident că în culisele CDU se lucrează la încheierea erei Merkel. Dar cancelara dispune încă de o considerabilă bază de putere în prezidiul CDU şi în rândul unor miniştri ai cabinetului.

Dacă Merkel va reuşi să treacă cumva de alegerile regionale din Bavaria şi Hessa, ea va avea de dus o altă bătălie politică. La congresul CDU din decembrie va fi ales noul prezidiu al formaţiunii. Procedura se repetă de regulă o dată la doi ani, iar Merkel vrea să candideze din nou. Totuşi, există deja contracandidaţi. În cursă s-au înscris deja alţi trei, ce-i drept politicieni din eşalonul patru al formaţiunii. Lideri de la vârful CDU, cum ar fi Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestagului, au anunţat deja că intenţionează s-o voteze pe Merkel.

Următoarele câteva zile vor mai fi oarecum liniştite pentru Merkel. La Berlin sunt aşteptați, între alţii, preşedintele Republicii Chile şi premierul din Slovenia. La nivelul politicii externe, Merkel mai are multe de făcut. Mai ales în privinţa politicii pentru migraţie, guvernul german îşi propusese rezultate mai notabile la nivelul UE. Dar Merkel a pierdut între timp numeroşi foşti parteneri din clubul european. Puterea „celei mai puternice femei din lume” s-a diminuat deja şi în străinătate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img