De la ora 13:30 am avut o interventie scurta la Euronews re: evaziune/CSAT/SRI.Ce am zis, a postat pe Facebook consultantul financiar Gabriel Biris, fost secretar de stat la Finanțe.
CE SUSȚINE BIRIȘ:
1. Din cate tin minte, am fost primul care am vorbit de marea evaziune ca amenintare la siguranta nationala, dupa ce intrarea in UE nepregatiti ne-a adus a explozie a fraudei carusel. Atunci am si inceput sa vorbesc de taxare inversa…
2. Evaziunea a fost introdusa in lista de amenintari in 2010, de dl Basescu.
3. Initial m-am bucurat, ulterior am regretat…
4. In loc sa reduca evaziunea, aceasta prevedere a fost folosita in special pentru a „controla” evaziunea, nu pentru a o reduce. Mai mult, odata cu desfiintarea Garzii si infiintarea Antifraudei, ofiteri SRI au fost incadrati “pe fata” in ANAF. Ofiterii actioneaza conform ordinelor, nu neaparat conform legii…
5. Au inceput nenumarate excese. Infamul D088 a fost folosit nu pentru a introduce reguli de KYC la acordarea codului de TVA, ci pentru a anula pe banda rulanta coduri de TVA )deci a scoate pur si simplu din piata!), prin decizii nemotivate (deci nule) emise de ANAF. Singurul motiv: “contribuabilul nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica”!
6. Campania de colectare a TVA de la capatul lantului, pe motiv ca “stia sau ar fi trebuit sa stie” ca furnizorul, sau – in multe cazuri furnizorul furnizorului furnizorului, avea „comportament fiscal inadecvat” (vorbim de tranzactii reale, cu firme ce aveau cod de TVA valabil, dat de ANAF!).
Mii de firme au fost trimise in penal atunci, unele au intrat in insolventa/faliment(conturi blocate, acces la justitie blocat ca – deh!, penalul tine in loc civilul). A fost o operatiune tipica asasinilor economici (John Perkins – Confessions of an Economic Hit Man), condusa de oameni platiti de noi sa faca cu totul altceva…
Rezultat? Evaziunea nu a scazut. Nici nu avea cum, lupii erau paznici la stana…
Vrem sa ne intoarcem acolo? Eu NU!
Trebuie cooperare inter-institutionala? DA, dar nu subordonare! Asa cum -din pacate, pare ca exista in continuare…