spot_img
7.2 C
București
marți, decembrie 24, 2024
AcasăAnalizeA fost furat monumentul de bronz de pe mormântul sculptorului timişorean Jecza...

A fost furat monumentul de bronz de pe mormântul sculptorului timişorean Jecza Péter

-

Poliţia îi caută pe cei care au vandalizat mormântul sculptorului timişorean Jecza Péter şi au furat monumentul de bronz de pe mormânt, a confirmat, pentru agenţia ungară de presă MTI, purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Andreia Jerdea.

- Reclama -

Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş a declarat că au fost contactaţi, sâmbătă, în legătură cu furtul monumentului care se afla amplasat pe mormântul lui Jecza Péter, din Cimitirul Eroilor (Cimitirul din Calea Lipovei) din Timişoara, de către autori necunoscuţi. Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 15 000 de euro.

- Advertisement -

Poliţia a deschis o anchetă penală în urma furtului şi face în prezent cercetări pentru identificarea şi urmărirea penală a autorilor necunoscuţi, a declarat purtătoarea de cuvânt agenţiei ungare de presă MTI.

Dispariţia monumentului de bronz a fost semnalată de soţia artistului decedat, Sorina Jecza, pe pagina sa de socializare, unde a postat şi fotografii cu urmele monumentului. Hoţii au tăiat elementele groase de îmbinare care ţineau compoziţia şi au îndepărtat monumentul de pe mormânt.

- Advertisement -

“Memorie pângărită. Memorie furată.”, a scris văduva, potrivit căreia ar fi trebuit ca lucrarea de sculptură să amintească că, atunci, în acel martie din 2009, artistul a plecat departe, în senin. “Astăzi, găurile oribile ale vandalizării şi furtului arată doar că noi, cei de aici, am rămas într-o lume tristă ce şi-a pierdut respectul, omenia” – a scris Sorina Jecza.

Potrivit portalului 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România, Jecza Péter a fost unul dintre cei mai apreciaţi sculptori contemporani maghiari din Transilvania, al cărui talent a fost recunoscut şi în Europa.

Artistul s-a născut în data de 16 octombrie 1939, la Sfântu Gheorghe. Şi-a continuat studiile la Liceul de Artă din Târgu Mureş şi la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca. Încă din studenţie a avut succese profesionale, obţinând o bursă republicană în 1960.

După obţinerea diplomei a predat la Facultatea de pedagogie, secţia desen a Universităţii din Timişoara. Apoi a devenit conferenţiar la Institutul Politehnic “Traian Vuia” din Timişoara. Din anul 1990 a activat ca profesor la Facultatea de Arte plastice a Universităţii de Vest şi a devenit astfel unul din întemeietorii pregătirii academice în domeniul artelor, contribuind astfel la formarea unor generaţii de sculptori.

A fost un artist productiv. A participat în mod regulat la expoziţii din România şi din străinătate, iar seria sa de cinci sculpturi din lemn a fost expusă şi la Bienala de la Veneţia. În anul 1979 a primit medalia de aur la Bienala Internaţională de Sculptură de la Ravenna. În anul 2005 a fost ales membru corespondent al Academiei Ungare de Arte.

A realizat portrete ale marilor personalităţi ale culturii maghiare, printre care: Bartók Béla, Kőrösi Csoma Sándor şi Kriza János. Stilul său poate fi integrat în tendinţele neoconstructiviste ale secolului al XX-lea.

S-a stins din viaţă la Timişoara, în data de 24 martie 2009, iar după moartea sa a fost ales cetăţean de onoare al municipiului Timişoara.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img