spot_img
33.9 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeA dat lovitura Erdogan în Marea Neagră?

A dat lovitura Erdogan în Marea Neagră?

-

Turcia ar fi descoperit gaze în Marea Neagră, scrie Bloomberg, citând două surse apropiate Guvernului turc. Chiar dacă nu există o informație oficială în acest sens și nici detalii despre dimensiunea forării, publicația relatează că turcii au început exploatarea încă de acum câteva luni, în zona Tuna 1, care se află în zona perimetrului românesc Neptun Deep din Marea Neagră, unde în urmă cu 8 ani consortiul ExxonMobil – OMV Petrom descoperea zăcăminte importante de gaze.

- Reclama -

Bloomberg relatează că informația privind descoperirerea de gaze a fost dezvăluită de cele două surse după ce președintele  Recep Tayyip Erdogan a ieșit public promițând că vineri le va aduce turcilor „vești bune”, care „vor crea o nouă eră pentru națiune”.

După anunțul promițător lansat public de Erodgan, lira a crescut în raport cu dolarul, cu 1,2%. De asemenea, acțiunile listate la Bursă ale Turkiye Petrol Rafinerileri AS și ale producătorului petrochimic Petkim Petrokimya Holding AS au crscut cu 8,1%, resctiv 9,9%.

Zona Tuna-1, situată la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, se află în apropierea zonei în care granițele maritime ale Bulgariei și României se întâlnesc, nu departe de zona Neptun, care aparține României și în care cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră a fost făcută de consorțiului Exxon/Petrom.

Bloomberg mai spune că și România are proiecte de forare pe o arie mai restrânsă, reamintind despre planurile și implicațiile mai multor companii petroliere.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...