spot_img
36 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăExterneA 19 crimă la nivel înalt din Serbia

A 19 crimă la nivel înalt din Serbia

-

Asasinarea unui cunoscut avocat a fost a 19-a crimă din acest an în cadrul reglărilor de conturi ale Mafiei din Serbia. Situația pare să scape de sub control, pe fondul legăturilor dintre lumea drogurilor și politică, relatează dw.

- Reclama -

O „ambuscadă clasică” – așa a descris presa din Belgrad asasinarea sâmbătă a cunoscutului avocat Dragoslav Ognjanović (57). Cititorii s-au obișnuit deja cu acest jargon – a fost vorba de a 19-a victimă de anul acesta a războiului dintre clanurile mafiote din Serbia. Juristul a fost împușcat mortal sâmbătă în fața locuinței sale iar fiul său de 26 de ani a fost rănit la braț. Nimeni nu a fost arestat până acum.

Ognjanović nu a fost un avocat oarecare. La începutul anilor 2000 a făcut parte din echipa juridică a fostului președinte sârb Slobodan Miloșevici, acuzat de crime de război. În ultimii ani, printre clienții lui Ognjanović au figurat numeroase figuri cunoscute din lumea interlopă a Serbiei. Asasinarea sa a dus la o grevă de o săptămână a avocaților din întreaga țară.   

„Cine se va mai încumeta acum să accepte clienți din rândul grupurilor mafiote sau care au fost implicați în crime?”, se indignează Božo Prelević, cunoscut avocat și fost co-ministru de Interne. Aceste crime au transmis un mesaj clar avocaților, a declarat Prelević în dialog cu DW.

Serbia Dragoslav Ognjanovic Urmele duc spre Muntenegru

Cei familiarizați cu lumea interlopă din Belgrad cred că și ultimul asasinat a făcut parte din reglările sângeroase de conturi dintre două grupări rivale implicate în traficul de droguri. Ognjanović l-a reprezentat recent pe Luka Bojović, unul din capii mafioți sârbi. Chiar dacă acesta se află în prezent într-o închisoare spaniolă, se pare că el continuă să-și conducă de acolo afacerile din Balcani. În ultimii ani, la Belgrad au fost asasinate mai multe persoane din anturajul său, inclusiv fratele acestuia.

Cele două clanuri rivale în traficul cu droguri ar proveni din localitățile învecinate Škaljari și Kavač, din Golful Kotor din Muntenegru. Acestea se războiesc însă cu precădere pe străzile din Belgrad, un adevărat bastion al criminalității organizate.

Nu puțini suspectează legături între interlopii sârbi și politică, poliție și justiție. Din cele 124 de asasinate mafiote înregistrate din 2012 de asociația de cercetare din Belgrad KRIK, au fost rezolvate până acum doar nouă. În 87 de cazuri nu există nici măcar suspecți. „Să nu uităm că una din părțile implicate în acest război mafiot se bucură de sprijinul pe față al statului”, a scris pe Twitter redactorul-șef al KRIK, Stevan Dojčinović.

În timpul Campionatului Mondial de fotbal din Rusia, fiul de 20 de ani al președintelui țării, Danilo Vučić, a fost văzut sărbătorind în tribune, înconjurat de figuri din lumea interlopă și purtând un tricou cu inscripții „patriotice”. 

Puțină lume l-a crezut pe președinte când a încercat să-și scuze ulterior copilul, spunând că acesta se afla din întâmplare lângă persoanele respective. Aceiași interlopi figuraseră drept gărzi de corp la învestirea în mai 2017 a șefului statului iar prezența lor s-a soldat cu agresarea unor demonstranți și jurnaliști. 

Aleksandar Stanković Partizan BelgradAleksandar Stanković, asasinat în 2016, aici într-o fotografie făcută de o cameră de supraveghere în apropierea stadionului echipei Partizan Belgrad

Situația scapă de sub control

Infractorii aflați sub umbrela lui Vučić au fost conduși până în octombrie 2016 de faimosul Aleksandar Stanković, care avea legături strânse cu clanul mafiot din Kavač. Stanković a fost asasinat la Belgrad în 2016, presa vorbind tot de o „ambuscadă clasică”. Bărbatul fusese condamnat la șase ani de închisoare pentru trafic de droguri și tentativă de omor, dar a reușit să evite arestul.

Stanković a prezentat în 12 ocazii atestate medicale cu care a împiedicat arestarea sa, timp în care el era prezent regulat și nestingherit la meciurile de fotbal ale echipei Partizan Belgrad. O asemenea scutire îndelungată de închisoare nu putea fi posibilă decât cu sprijin politic de la cel mai înalt nivel.

„Serbia se scufundă în droguri. Și se vede că acești infractori fac parte din cercurile apropiate puterii”, susține avocatul Prelević. Atotputernicul Partid al Progresului al șefului statului este acuzat că împarte avantajoasele contracte de lucrări publice doar susținătorilor săi apropiați. „Această încrengătură între criminalitate, bani și politică distruge țara și sistemul juridic.”

Dar nici cei mai aprigi critici ai președintelui nu merg până acolo încât să-l acuze pe Vučić că ar fi mână în mână cu numeroșii capi mafioți din țara sa. Cel mai puternic politician al Serbiei încearcă mereu să se prezinte drept luptător ferm împotriva criminalității. Dar slăbirea legii, odată pusă în mișcare, la fel ca un cancer descoperit târziu, nu mai poate fi ținută în frâu: ea scapă de sub control, a scris pe Twitter judecătorul din Belgrad Miodrag Majić.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...