spot_img
22.2 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeA 19-a zi a baricadelor sârbești în nordul Kosovo: Directorul Cancelariei de...

A 19-a zi a baricadelor sârbești în nordul Kosovo: Directorul Cancelariei de la Belgrad pentru Kosovo şi Metohia i-a rugat pe sârbi să se retragă de pe baricade deoarece a primit garanţii puternice din partea UE și SUA

-

Astăzi este a 19-a zi a baricadelor în nordul Kosovo şi Metohia. Un grup de aproximativ de 50 de persoane a blocat trecerea Merdare din direcția Kuršumlija spre Podujevo, în semn de sprijin  sârbilor din Kosovo și Metohia. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a vizitat aseară unitățile Armatei Serbiei între Kraljevo și Raška.

”Mulțumesc frumos tuturor soldaților și apartenenților Agenției pentru Securitate și Informații pentru curaj și angajament în păstrarea intereselor vitale ale țării noastre și supraviețuirea poporului sârb în Kosovo și Metohia”, a scris preşedintele pe Istragram.

- Advertisement -

UE şi SUA sunt îngrijorate din cauza situaţiei şi apelează la abţinere maximă.

Ministrul Apărării Miloš Vučević a spus pentru RTS că cetățenii Serbiei nu trebuie să fie îngrijorați, că Belgradul este pregătit pentru negocieri, dar indică că aceasta nu înseamnă mișcarea ”liniilor roșii”. Ministrul este de părere că armata este liniștită, nu euforică, gata să îndeplinească orice sarcină. Nimeni nu dorește să meargă în război și nimeni nu dorește conflicte, dar Armata Serbiei este pregătită, curajoasă și hotărâtă să ne protejeze țara. Sper că nimeni nu va verifica dacă aceasta este adevărat”, a spus ministrul. Discuțiile dintre președintele Vučić și reprezentanții sârbilor din Kosovo și Metohia sunt prietenoase, dar și complexe, deoarece circumstanțele sunt și foarte provocatoare. Președintele le-a prezentat tot ceea ce Serbia a întreprins pentru a salva Kosovo și Metohia. Reprezentanții sârbilor din Kosovo și Metohia l-au informat despre situația de pe teren și ce i-au determinat să meargă la acest tip de protest pașnic și democratic, cum sunt baricadele”, spune Vučević.

Au fost constituite încă două baricade- în centrul părții de nord a orașului Kosovska Mitroviţa, în apropiere de cartierul Bošnjačka și pe noul pod, din partea de nord a orașului Mitrovica până la drumul principal spre Raška.

Consiliul Executiv al Academiei Sârbe de Științe și Arte (SANU) a trăit cu mare nemulțumire interzicerea vizitei Patriarhului Sârb Porfirie, șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe la Patriarhia din Peć, întrucât Patriarhul prin vizita sa, îndeamnă la pace şi toleranţă.

Prim-ministrul instituţiilor provizorii din Kosovo, Aljbin Kurti, a declarat că KFOR nu are timp pentru a elimina baricadele din nordul Kosovo, relatează oficialităţile de la Priştina.

Directorul Cancelariei pentru Kosovo şi Metohia, Petar Petkovic, a susţinut în această seară o conferinţă de presă în sediul Guvernului Serbiei despre situaţia din Kosovo şi Metohia.

El a rugat pe sârbii să se retragă de pe baricade deoarece a primit garanţii puternice din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că Dejan Pantic va fi transferat în arest la domiciliu, indicând că aceasta este o mare victorie pentru poporul sârb din Kosovo deoarece el nu este vinovat de acuzaţiile care i s-au adus.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img