spot_img
3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024
AcasăAnalizeCoronavirusul a dus la o retorică anti-chineză și anti-asiatică: Turiști chinezi scuipați...

Coronavirusul a dus la o retorică anti-chineză și anti-asiatică: Turiști chinezi scuipați la Veneția

-

Coronavirusul generează nu doar căderi pe bursă și întreruperea unor fluxuri comerciale – dar propagă un val de frică și rasism în lumea întreagă, transmite RFI.

- Reclama -

După cum arată un documentar al Agenției France Presse, preluat pe larg în presa internațională, noul coronavirus, care se răspândește în lume, duce cu el și un val de xenofobie, comunitățile asiatice din lumea întreagă mai ales fiind în această perioadă privite cu suspiciune și spaimă.

- Advertisement -

Când chirurgul australian de origine chineză Rhea Liang și-a exprimat, într-o postare pe o rețea socială, nedumerirea că un pacient al său a refuzat să dea mâna cu ea de teama virusului, surpriza a fost să constate că experiența sa nu era deloc ieșită din comun: din răspunsurile pe care le-a primit a reieșit că există nenumărate alte cazuri asemănătoare.

O retorică anti-chineză și anti-asiatică în general ia amploare în această perioadă, indiferent dacă subiecții atacurilor au fost vreodată prin zona contaminată, sau dacă au avut de a face cu o persoană contaminată.

- Advertisement -

Există relatări potrivit cărora turiști chinezi au fost scuipați la Veneția, o familie de asiatici din Torino a fost acuzată fără niciun motiv că ar fi infectată și mai multe mame din Milano transmit mesaje disperate pe rețelele sociale, în care cer copiilor lor să se țină la distanță de colegii asiatici din clasă.

În Canada, un bărbat alb a fost filmat în timp ce îi spunea unei femei de origine chineză, într-o parcare a unui mall: ”ți-ai lăsat pe aici coronavirusul”, iar în Malaiezia o petiție pentru ”Interzicerea chinezilor în iubita noastră țară” a primit 500 000 de semnături într-o singură săptămână.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut reținere față de ”măsurile care ar putea interfera în mod inutil cu buna funcționare a turismului și comerțului”, dar asta nu a împiedicat o serie de țări să introducă restricții de călătorie. Micronezia de exemplu a interzis cetățenilor săi să viziteze China.

Răspândirea bolilor a fost dintotdeauna însoțită de suspiciune la adresa străinilor, începând cu imigranții irlandezi atacați în timpul panicii create de febra tifoidă în America anilor 1900, până la militanții pacifiști din Nepal acuzați că aduc holeră în zonele afectate de cutremurul din Haiti, în 2010, comentează experții citați de AFP.

British Medical Journal, atrage atenția, în acest context, că fenomenul ar putea să-i decurajeze pe cei cu simptome în a merge la medic, ceea ce ar putea fi extrem de periculos”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img