spot_img
18.2 C
București
duminică, septembrie 29, 2024
AcasăEconomieComertPolonia acuză ”elefantul din sufrageria UE”: 150 MILIARDE EURO

Polonia acuză ”elefantul din sufrageria UE”: 150 MILIARDE EURO

-

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut marţi Uniunii Europene să suprime paradisurile fiscale, care privează Uniunea de multe miliarde de euro în fiecare an, transmite AFP.

- Reclama -

În discursul de politică generală prezentat în parlament înaintea învestirii guvernului, Morawiecki a afirmat că multinaţionalele ‘evită să plătească impozite de ani de zile’ şi că ‘paradisurile fiscale trebuie închise’.

- Advertisement -

Marţi seară, legislativul polonez a votat cu 237 de voturi pentru şi 214 împotrivă învestirii guvernului partidului conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) pentru un al doilea mandat, după ce formaţiunea politică a câştigat alegerile din 13 octombrie.

‘Uniunea Europeană pierde 150 de miliarde din impozitele pe companii şi nu vede acest elefant din sufragerie’, a mai afirmat Mateusz Morawiecki în discursul care a precedat votul.

- Advertisement -

În opinia fostului bancher, companiile multinaţionale ar trebui să plătească impozitele acolo unde îşi obţin veniturile.

‘Un alt elefant din sufragerie îi reprezintă cele 150 miliarde de euro din TVA pierdute’, a adăugat el.

Mateusz Morawiecki a mai spus că vrea să menţină rata de creştere a economiei poloneze la cel puţin două-trei puncte procentuale peste cea a zonei euro.

Conform agenţiei Moody’s, PIB-ul Poloniei ar urma să crească în acest an cu 4,4% şi cu 3,7% în 2020. În schimb, Comisia Europeană a revizuit în scădere în noiembrie previziunile de creştere pentru aceleaşi perioade, la 1,1, respectiv 1,2% din PIB.

În acelaşi discurs, Mateusz Morawiecki a promis că guvernul său va continua reformele sociale şi politica de ajutoare sociale care au contribuit la victoria conservatorilor în alegeri.

Referitor la Alianţa nord-atlantică, Morawiecki i-a criticat încă o dată pe liderii care o ‘pun sub semnul întrebării’ şi ‘slăbesc securitatea noastră şi ameninţă’ Uniunea Europeană şi NATO, o aluzie la preşedintele francez Emmanuel Macron care a declarat recent că Alianţa este ‘în moarte cerebrală’.AGE

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img