spot_img
5.7 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriIohannis adâncește misterul Kabul

Iohannis adâncește misterul Kabul

-

de Andrei Bădin

- Reclama -

Administrația Prezidențială adâncește misterul în cazul Kabul, episod în urma căruia un român a fost ucis și unul grav rănit. Președinția a anunțat decorarea post mortem, dar conținutul decretului nu face decât să adâncească misterul.

În primul rând în decret nu este menționată identitatea. În al doilea rând, Administrația Prezidențială prezintă o altă versiune decât MAE privind circumstanțele decesului:

Astfel, în semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul manifestate sub culorile drapelului național, pentru spiritul de sacrificiu dovedit în timpul executării unei misiuni în Teatrul de Operații din Afganistan, Președintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, reprezentantului misiunii diplomatice a României decedat în urma atacului terorist comis la Kabul.

- Advertisement -

Ministerul de Externe a vorbit de un atac asupra Ambasadei României la Kabul, iar Administrația Prezidențială indică executarea unei misiuni în Teatrul de Operații.

CITIȚI ȘI: De ce au ținut la secret autoritățile de la București victimele românești ale atentatului de la Kabul peste 20 de ore?

- Advertisement -

Li s-a mai transmis românilor că românul ucis e un diplomat; e o ușoară exagerare, de fapt e vorba de un membru al unei structuri de securitate create acum vreun deceniu și jumătate, sub pălăria MAE, e adevărat, dar ai cărei membri provin de la SRI, SRI, SPP și de la armată. Statutul de diplomat e mult spus.
Foarte interesant e faptul că nici pînă acum nu se știe numele eroului de la Kabul; de ce, atît timp cît nu se punea problema de operațiuni conspirate și cît omul e, din păcate, mort, deci nu e clar de acoperire i-ar mai putea fi stricată?, comentează Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.

Iohannis nu a anunțat convocarea CSAT după atentatul de la Kabul. Nu a vorbit de nicio măsură, de vreun fel.
A anunțat doar condoleanțe familiei celui decedat, decorarea lui cu ”Steaua României” și urări de însănătoșire celui rănit. Nu s-a pronunțat vreun nume. Nu s-a furnizat nicio altă informație despre noaptea de teroare de la Kabul.După care, președintele a trecut la cazul Caracal, despre care a vorbit pe larg. (E drept, casa lui Dincă arată mai rău după anchetă decît ambasada de la Kabul după atentat), mai observă Iacob.

De ce a expediat atît de sec și prompt președintele României cazul atentatului terorist de la Kabul care a însîngerat țara?, e întrebarea pusă de Iacob.

Atentatul de la Kabul prezintă multe asemănări cu atacul comis la complexul diplomatic american din Benghazi (Libia) pe data de 11 septembrie 2012 de către membrii grupării islamiste Ansar al-Sharia. Atunci atacul s-a soldat cu moartea ambasadorului SUA în Libia J. Christopher Stevens, primul caz al unui diplomat american ucis după anul 1979, și a generat dezbateri intense în SUA despre siguranța misiunilor diplomatice în zonele de conflict.

Lipsa măsurilor de securitate şi a echipamentelor corespunzătoare au fost aduse atunci în discuție și au generat un scandal public, în condițiile în care schimbul de focuri între islamiști și forțele de protecție din cadrul campusului diplomatic american au durat ore în șir. Atacul a fost  lansat la ora locală 21:40, când teroriștii au pătruns în complex și au deschis focul asupra forțelor de securitate. Islamiștii au trecut pur și simplu prin porţile de la intrare şi au incendiiat clădirea. Stevens şi Sean Smith, un ofiţer responsabil de administrarea informaţiilor din cadrul U.S. Foreign Service, au murit din cauza inhalării de fum, în timp ce forţele de securitate americane au fost trimise să evacueze complexul şi să se deplaseze într-o locaţie CIA din apropiere.

În jurul orei 4:00 dimineața, pe 12 septembrie, islamiștii au lansat un nou atac împotriva unei anexe CIA la aproximativ 1,6 km distanță, de complexul diplomatic, atac soldat cu moartea a doi oficiali ai serviciilor secrete americane și rănirea altor zece. În total patru oficiali americani au murit în urma atacului comis la complexul diplomatic american din Bengazi.

Chiar dacă autoritățile române au păstrăt secretă identitatea celui decedat, un parlamentar PNL a devoalat secretul:

Militarul mort la datorie, în noaptea de 2 spre 3 septembrie, la Ambasada României din Kabul, este de la mine din Fierbinti! Îl cheamă Vasile Rădună, avea 43 de ani și era tatăl unei fetițe de 9 ani! În aprilie anul acesta, îi murise tatăl! Este o dramă pentru familie!  , a scris deputatul PNL Tinel Petre pe facebook.

Un militar român, originar din Fierbinți Târg, a fost ucis… Vasile Rădună a plecat din țară în luna aprilie a acestui an, cu o zi înainte ca tatăl lui să fie înmormântat. «Este o zi neagră pentru comunitate! Vasile Rădună mi-a fost coleg din școala generală până la liceu. Era un om bun!» declară primarul localității Fierbinți Târg, Dobrică Pârvu. Pentru moment, nu se cunosc amănunte privitoare la repatrierea trupului militarului decedat. Ministerul Apărării Naționale a refuzat să ofere informații suplimentare, scrie presa locală din Ialomița.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img