Vizita președintelui Klaus Iohannis în Washington DC diferă major de cea efectuată de președintele Poloniei Andrzej Duda acum 2 luni. Vizita președintelui Duda a durat 6 zile și a inclus un onor special: un avion F35 a zburat deasupra Casei Albe în semn de curtoazie față de vizita președintelui Duda împreună cu prima doamna a Poloniei. Evident momentul a avut o legătură cu decizia Poloniei de a cumpăra 32 de aeronave F35, dar un asemenea gest nu a mai avut loc din 1949, fiindcă orice avion, în special militar, nu poate zbura deasupra unui anumit perimetru ce ține de Casă Albă și zona administrativă din Washington, cum observa Radio France Internationale.
Vizita a mai conținut un moment ciudat: la întâlnirea din Biroul Oval nu a fost prezent ambasadorul României în SUA, George Maior, așa cum s-a întâmplat la vizita de acum 2 ani.
Andrzej Duda a fost însoțit în vizita de acum 2 luni de soție, iar Donald și Melanie Trump au organizat o recepție pentru comunitatea poloneză din America, de altfel extrem de puternică.
Președintele Iohannis nu a fost însoțit de soție și nici nu a avut o recepție pentru comunitatea românească.
Mai mult nici nu a avut o conferință de presă cu președintele Trump, așa cum a beneficiat acum 2 ani. Președintele Iohannis a fost nevoit să facă o declarație de presă la Ambasada României din DC.
Mai mult, președintele Iohannis a declarat că i-a reînnoit invitația lui Trump de a vizita România, dar a precizat mai apoi în conferința de presă de la Ambasada României că acest lucru nu se va întâmpla în acest an. NOTA BENE: Trump merge în toamnă în vizită în Polonia.
GEORGE MAIOR SCOS DIN FOTOGRAFIE:
Interesant este că la întâlnirea din Biroul Oval cu Donald Trump, președintele Iohannis nu a fost însoțit de ambasadorul României în DC, George Maior, ci doar de consilierul său Bogdan Aurescu. Ce-i drept Maior a fost prezent la întâlnirea cu membrii ai Executivului care a avut loc după, dar absența de la întâlnirea oficială este un semnal important.
FOTOGRAFIA DE LA VIZITA DIN 2017 CU GEORGE MAIOR:
Pe de altă parte și Polonia are problema vizelor de intrare în SUA. Dar sistemul american de vize este mult mai relaxat pentru polonezi. Însă problema este una de imagine pentru Varșovia.
Ce spunea RFI într-un comentariu: Pentru Varșovia, regimul fără vize e un fel hârtie de turnesol a calității relației de prietenie cu SUA, evident după prezența militară americană și achizițiile de tehnică militară de ultima generație. Însă nu se mai poate spune că această tema domină interesele polonezilor în relație cu SUA. Polonezii pot călători relativ ușor și cu vize în SUA. Însă, regimul fără vize cu SUA este un dosar de prestigiu. Pentru Polonia a te numi partener strategic al SUA pe deplin ar însemna obținerea acestui regim de călătorie. Mulți comentatori în Varșovia susțîn că una din marele livrabile din toamna atunci când Trump se va află în Polonia va fi anume această semnare a unui acord pentru eliminarea vizelor. Dar rămâne încă de depășit votul din Congres, care este un obstacol redutabil. Deci, până la regimul “visa waiver” vom mai aștepta.