- Reclama -
COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
După încadrarea persoanei sale cu generali ai SRI la ocazii de vîrf, președintele Klaus Iohannis mai are o plăcere, dacă putem spune așa: decorarea unor personalități pe baza unor criterii ori motivații numai de el știute, mult prea sec ori deloc explicate oficial. În special a unor personalități străine. Am mai avut ocazia să tratăm misterioasele decorări operate de președinte, o vom face din nou, în lumina unui eveniment petrecut recent.
Ne aducem aminte cu toții cum fostul președinte al României, Traian Băsescu, se mira public vizavi de decorarea Laurei Kovesi ori a lui Florian Coldea de către țări străine. Sigur, ar fi fost ideal ca fostul șef al statului să se fi întrebat asta chiar cînd se petreceau respectivele evenimente, în mandatul său și nu după.
”Cei care au fost în primul rând al distrugerii firmelor românești au fost decorați de ambasadele străine”, spunea, bunăoară, Băsescu, acum doi ani și mai bine, la B1 TV.
Tot cu firmele românești pare să aibă o problemă și Klaus Iohannis, după cum veți vedea.
O poveste, pe scurt.
Pe la finele anilor 80, un afacerist elvețian din domeniul prelucrării cărnii nu se mai înțelege deloc cu fratele său legat de managementul businessului de familie. Cînd i se ivește prima ocazie, decide să își deschidă propria afacere într-o zonă nou apărută pe harta investițiilor: România, țară unde ajunsese cu ocazia trasportării unor ajutoare imediat după revoluție și unde găsește un potențial partener cu multe calități.
Cei doi pun pe picioare o afacere la noi, fără nicio legătură cu cea din Elveția, cu excepția numelui, care era cel de familie al elvețianului: Angst.
De-a lungul anilor, Angst a devenit o afacere de succes grație eforturilor acționarului român, pentru că cel elvețian se cam rupsese de business în urma unui eveniment benefic pentru el. Mai precis, fratele din Elveția murise într-un accident, în 1993, astfel că Urs Angst s-a întors în țară și a preluat afacerea familiei. În România, el s-a retras treptat din acționariat în favoarea partenerului român, pînă cînd, acum cîțiva ani, a ieșit de tot.
Angst devenea afacere 100% românească, mulțumită, cum spuneam, eforturilor compatriotului nostru.
Pe 20 decembrie anul trecut, hodoronc-tronc, aflăm de la președinție că ”în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea relațiilor economico-comerciale dintre România și Confederația Elvețiană, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Ofițer, domnului Urs Angst, CEO al companiei Metzgerei Angst AG”.
Nimic despre o eventuală decorare a partenerului român, Sorin Minea.
Foarte ciudat, Angst este decorat de președinte, conform anunțului oficial, în calitatea sa de CEO al Metzgerei Angst, numai că firma elvețiană nu a avut niciodată vreo legătură cu Angst România, aceasta din urmă fiind o afacere separată a lui Urs Angst.
Contactat azi de Inpolitics, Sorin Minea, patronul Angst și președintele Romalimenta nu își ascunde stupoarea, susținînd că e o glumă sau o intoxicare și că Urs Angst nu avea cum să fie decorat de președinte: ”E imposibil, Urs e în Elveția, nu mai are nimic de a face cu România, știu sigur că nici nu a fost în România în ultima vreme. Și vă spun 100% că nici nu îl cunoaște pe Iohannis”
După ce îl convingem, cu greu, că știrea e reală, Minea continuă să nu poată oferi o explicație: ”Eu am înființat Angst în 1990 și nu a avut nicio legătură cu Elveția, nici cea mai vagă, doar cu persoana fizică Urs Angst și nu cu firma elvețiană. Eu am preluat firma integral acum vreo 6 ani, cu excepția cîtorva procente din firma Salsi Sinaia, care era parte a Angst România, dar nu una mare, pe care le-am preluat acum mai bine de un an. Urs a renunțat de foarte mulți ani la afacere, soția sa mai păstrase niște acțiuni pînă, cum spuneam, le-am preluat eu”.
Trăgînd linie și adunînd, președintele Klaus Iohannis a decorat un afacerist elvețian doar pentru că a venit cu niște capital acum 30 de ani și a ajutat la demararea unui business, dar din care s-a retras de facto de mult, de cca.6-7 ani.
Nu l-a decorat pe partenerul lui român, care a dus greul în deceniile care au urmat, deși corect ar fi fost să primească amîndoi aceleași onoruri.
Președintele României avea ocazia să facă o dublă decorare, onorînd ambii părinți ai uneia dintre puținele mari afaceri românești ale momentului, și transmițînd, totodată, mesajul public că afaceriștii români sunt parteneri de nădeje pentru investitorii români.
De fapt, Sorin Minea nici măcar nu a fost înștiințat de această decizie, aflînd de la Inpolitics abia, azi, după două săptămîni.
Urs Angst este decorat cu o medalie înaltă, înființată de Regele Carol l pentru români și străini, (și pe care o acordase unor nume precum Jacques Elias) ”pentru dezvoltarea relațiilor economico-comerciale dintre România și Confederația Elvețiană”, în condițiile în care propriul partener român spune că firma română nu avea legătură cu Elveția decît prin cetățenia lui Angst și prin cîteva procente deținute pentru un timp de Angst Metzgerei la fabrica Salis. Ceea ce anihilează total ideea că Angst a fost decorat în calitate de CEO al companiei elvețiene, cum susține președinția. Ori că ar fi existat vreo impulsionare a relațiilor economice dintre România și Elveția.
De ce l-a decorat – și încă în absență – președintele României doar pe afaceristul străin și nu și pe cel român?
Trei ar fi explicațiile posibile:
1) Tocmai pentru că Sorin Minea este afacerist român, unul dintre puținii care au rezistat în competiția cu firmele străine, iar pe Klaus Iohannis îl interesează doar fericirea investitorilor străini, cu precădere cei din spațiul germanic. (Mai în glumă, mai în serios, nu a contat nici faptul că firma lui Minea produce salamul de Sibiu)
2) Sorin Minea are defectul de a fi fost un apropiat al PSD în ultimii ani, în prezent fiind membru marcant al Pro România, partidul condus de fostul rival al președintelui în alegerile din 2014.
3) Există alte interese, necunoscute încă, ale președinției vizavi de persoana elvețianului Urs Angst.
- Advertisement -